Política 18/10/2017

L'Esquerra Independentista crida a la "desobediència massiva no violenta" per fer possible la República

Engega la campanya 'República Ara!', per reclamar al Govern que declari la independència

Marc Toro
2 min
Roda de premsa de l'esquerra independentista, aquest dimecres a la plaça Sant Jaume

BarcelonaLa Taula de l'Esquerra Independentista (TEI) ha presentat aquest dimecres la campanya 'República ara!', amb la qual reclama al Govern que obeeixi els resultats de l'1-O i els apliqui declarant la independència. En el marc d'aquesta iniciativa, el moviment planteja accions de "desobediència massiva de caràcter no violent", segons ha explicat la portaveu d'Arran Mar Ampurdanès en una roda de premsa a la plaça Sant Jaume. Sense concretar gaires detalls més, ha assenyalat que les mobilitzacions a partir d'ara s'han d'articular a través dels Comitès de Defensa del Referèndum.

Tot i destacar que ja hi ha converses entre la CUP i Junts pel Sí (JxSí) per aixecar la suspensió de la DUI, Ampurdanès ha argumentat que "la confiança només està en el poble", i ha recordat que són els catalans els que "l'1-O van defensar els col·legis amb els seus cossos". "L'única manera d'avançar és que sigui el poble qui mana i que el Govern obeeixi", ha dit, i ha deixat clar que no hi pot haver cap "marge de maniobra" -com podrien ser unes eleccions o més dilacions en el calendari- que no sigui fer efectius els resultats del referèndum.

Amb tot, la TEI ha anunciat que també serà dissabte a la manifestació per demanar la llibertat dels presos polítics Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, però ha remarcat que reclamaran que es proclami ja la República. "Davant la repressió, omplim els carrers i construïm la nova República", ha dit la portaveu d'Arran.

Sobre futures mesures de pressió o de protesta, el portaveu del sindicat COS (Coordinadora Obrera Sindical) Josant Valverde no ha descartat la possibilitat d'una vaga general. "Hem d'anar per aquí", ha dit, si bé ha reconegut que aquesta opció s'està treballant "de manera molt embrionària". "Davant un règim caduc [...] apostem per la república de les iguals, de la gent treballadora, feminista, antiracista i antifeixista, on tothom tingui menjar, sostre i feina", ha conclòs Valverde.

A part de militants d'Arran i la COS, la campanya ha estat presentada per membres d'Alerta Solidària, Endavant (OSAN), SEPC i la CUP. De diputades cupaires hi havia Anna Gabriel, Mireia Vehí i Carles Riera, juntament amb les regidores de la formació Maria José Lecha, Maria Rovira i Eulàlia Reguant.

stats