TRAMA DE PRESUMPTE FINANÇAMENT
Política 04/06/2013

L'Audiència confirma l'expulsió del PP de Gürtel

Considera que no ha exercit l'acusació popular

Ara / Agències
2 min

Madrid.L'Audiència Nacional va confirmar ahir la decisió del jutge Pablo Ruz de decretar l'expulsió del PP com a acusació popular en el cas Gürtel, perquè entén que la seva actuació ha estat més propera a la defensa de tres imputats, entre ells Luis Bárcenas, que "al veritable exercici de l'acusació popular".

La secció quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional adoptà aquesta decisió en una interlocutòria en què rebutja el recurs del PP contra la decisió de Ruz d'apartar-lo com a acusació de la causa principal del cas Gürtel, després d'haver impedit personar-se en la peça separada dels "papers de Bárcenas". La Sala -composta per Ángela Murillo, Carmen Paloma González i Juan Francisco Martel- argumenta que "hi ha evidents indicis", no només en la peça separada ("papers de Bárcenas"), sinó també en la causa principal (cas Gürtel), de "la presumpta implicació del PP en els fets investigats, bé per la via de la responsabilitat civil subsidiària o bé per la de la participació a títol lucratiu".

Per això, defensa l'actuació de l'instructor i assenyala que ha estat adoptada "una vegada que ha acumulat indicis suficients sobre la incompatibilitat de la personació del PP en l'exercici de l'acció popular, davant les cada vegada més diàfanes dades sobre la possibilitat de ser subjecte responsable civil en els fets que s'investiguen, que inclouen la possible existència d'una doble comptabilitat". "Aquest tribunal considera encomiable la tasca depuradora dels veritables contorns de l'acció popular realitzada per l'instructor, precisament per evitar futures situacions generadores d'un veritable caos processal, en què una mateixa part tingui la condició d'acusadora però de facto realitzi actes més propers a la defensa d'imputats que hagin estat molt vinculats a aquesta part formalment acusadora", destaca el document.

El jutge Ruz

El 26 d'abril, Ruz va expulsar el partit del cas Gürtel, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, enumerant deu actuacions processals en què el PP, en lloc d'actuar com a acusador, havia donat suport a les pretensions de la defensa del seu extresorer Luis Bárcenas, la seva dona, Rosalía Iglesias, i l'exdiputat Jesús Merino Delgado quan el cas s'instruïa al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

En el seu recurs, l'advocat del PP, Alexis Godoy, qualificava l'expulsió d'"inversemblant, jurídicament insostenible, immotivada i equivocada de totes totes", perquè considera "febles i improcedents" els arguments emprats per "traslladar a la causa principal la decisió adoptada en la peça separada ". Censurava, a més, que Ruz no hagués tingut en compte que, un cop coneguts els comptes de Bárcenas a Suïssa, la posició del PP havia experimentat "una modificació, ja que manifestà la seva voluntat de prosseguir les investigacions fins a les últimes conseqüències" i va fer costat a l'adopció de mesures cautelars per a l'extresorer. No obstant això, la sala, en analitzar les actuacions, ha deduït que la comesa del PP en el procediment "no ha estat plenament congruent amb el veritable exercici de l'acusació popular.

stats