Política 12/12/2013

L'Audiència demana a les acusacions si hauria de suspendre la pena a Matas

L'expresident va demanar ahir que se suspengués fins que hi hagi una decisió sobre l'indult

Efe
2 min

Palma.L'Audiència de Palma ha demanat avui a les acusacions que van intervenir en el judici pel qual Jaume Matas va ser condemnat a 9 mesos de presó que es pronunciïn sobre la sol·licitud de l'expresident balear que se suspengui l'execució de la pena mentre el Govern decideix si la hi indulta.

Segons han informat fonts judicials, la secció primera de l'Audiència provincial ha traslladat la sol·licitud de suspensió presentada ahir per Matas tant a la Fiscalia com a l'advocacia de la comunitat autònoma, que van exercir l'acusació en la primera peça del cas Palma Arena que va arribar a judici.

La sala demana a les acusacions que exposin el seu criteri sobre la suspensió de la pena de presó abans de decidir definitivament si ajorna l'empresonament de l'exministre fins que el govern central resolgui la petició d'indult.

Matas va demanar ahir que se suspengués la pena fins que hi hagi una decisió sobre la mesura de gràcia a la mateixa sala on en dues ocasions anteriors ho havia negat, tot i que és una possibilitat prevista en l'ordenament jurídic, ja que la condemna és inferior als dos anys.

La seva advocada, Pilar Gómez Pavón, es va mostrar confiada que l'Audiència de Palma atendrà la seva sol·licitud de suspensió igual que ha fet en circumstàncies similars, com en el cas del periodista Antonio Alemany, condemnat en el mateix judici que Matas per beneficiar-se de fons públics del Govern balear de manera irregular.

En el seu escrit davant la secció primera de l'Audiència, l'advocada al·ludeix expressament al cas d'Alemany, que escrivia discursos per a Matas, per posar de manifest que la doctrina de la sala mateixa és favorable a la suspensió de penes de "curta durada" quan està pendent un indult.

Els arguments essencials de la petició de gràcia al govern de Mariano Rajoy, que va ser company de gabinet de Matas entre 2000 i 2003, són la poca durada de la pena i que la seva execució no s'ajusta al propòsit ressocialitzador al qual ha de respondre segons la Constitució.

D'altra banda, l'expresident balear està pendent que es faci pública la sentència pel judici duit a terme contra ell la setmana passada, en què un jurat popular el va considerar culpable de suborn per pressionar un hoteler perquè pagàs 42.000 euros a la seva esposa, Maite Areal, a canvi d'un treball fictici. EFE

stats