Política 26/06/2013

L'Audiència aparta el jutge Silva del cas Blesa

El jutge Juan Antonio Toro assumirà les causes obertes contra l'expresident de Caja Madrid per la compra d'un banc a Florida i per un crèdit de 26 milions concedit a Grupo Marsans

Efe
2 min
Elpidio José Silva Pacheco, jutge del cas Blesa / EFE

MadridL'Audiència Provincial de Madrid ha apartat aquest dijous el jutge Elpidio José Silva de la causa contra l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa per la compra del City National Bank (CNB) de Florida. Silva, que va enviar el banquer a la presó sense fiança per aquesta causa, ha estat instat per l'Audiència a tramitar "adequadament" la seva recusació.

Segons l'Audiència, el magistrat va tramitar "indegudament" un incident de recusació dels dos que la defensa de Blesa va interposar: un per la causa del CNB i l'altre per la concessió d'un crèdit de 26,6 milions al Grup Marsans.

La defensa de Blesa va ordenar la recusació del jutge, que va entendre que la mesura només afectava la causa sobre el crèdit a Marsans i va continuar endavant de manera "incorrecta", segons l'Audiència, amb la que afectava la compra del banc de Florida.

El cas va dur el banquer a la presó per ordre de Silva dues vegades: la primera al maig, eludible sota fiança de 2,5 milions d'euros (que va pagar 24 hores després), i la segona amb caràcter incondicional el passat dia 5 de juny.

La defensa de Blesa va considerar que el jutge utilitzava un "to despectiu i denigrant" que constatava els seus "prejudicis". Tot plegat, va defensar l'advocat, posava en dubte la imparcialitat de Silva per fer-se càrrec del cas.

L'Audiència Provincial ha conclòs que la recusació presentada contra el magistrat afectava tot el cas i no només el crèdit dubtós concedit a Marsans, tal com havia interpretat Silva, que tot i ser recusat va trobar una segona causa (la de la compra del banc nord-americà) per encausar el banquer.

Ara aquesta compra passa a mans del jutge Juan Antonio Toro, que ja havia assumit l'acusació contra Blesa per haver donat el crèdit fallit de 26 milions el 2008 al grup turístic Marsans, propietat del llavors president de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán.

Silva, a més, lluita contra un expedient obert l'abril passat, que no està relacionat amb el cas Blesa i que podria acabar amb la seva expulsió de la carrera judicial, ja que se li imputen dues faltes molt greus.

stats