Política 20/10/2017

L'Audiència Nacional ordena investigar les trucades telefòniques de Sànchez, Cuixart, Trapero i Laplana

També sol·licita informació dels comptes bancaris de l'ANC i Òmnium

Ot Serra
2 min
Trapero sortint de la primera declaració a l’Audiència Nacional.

MadridLa jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha ordenat que s'investiguin les trucades telefòniques dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez; d'Òmnium, Jordi Cuixart; del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i de la intendenta del cos Teresa Laplana, investigats per un presumpte delicte de sedició per la concentració davant la seu de la conselleria d'Economia del 20 de setembre.

Són algunes de les diligències que ha ordenat la magistrada després que dilluns ja dictés mesures cautelars contra ells, entre les quals la presó provisional per als presidents de les entitats independentistes, que aquesta nit ja han complert la quarta nit a Soto del Real.

A Trapero i Laplana els va deixar en llibertat provisional mentre continua la indagació, però els va retirar el passaport, els va prohibir la sortida de territori espanyol i els va obligar a comparèixer cada 15 dies al jutjat. Ara la jutge ha ordenat que la Guàrdia Civil investigui les trucades telefòniques i els missatges de text que van fer durant entre els dies 15 de setembre i 2 d'octubre que continguin "informació rellevant".

Les resolucions de Lamela de dilluns es van centrar en la concentració del dia 20 de setembre a la rambla de Catalunya, i amb les proves recopilades fins aleshores i els interrogatoris a testimonis i investigats la jutge no va tenir prou indicis per prendre mesures cautelars més dures contra Trapero i Laplana. Ara la fiscalia estudia ampliar la causa a la jornada del referèndum, en què s'acusa els Mossos de "passivitat" a l'hora de requisar les urnes i precintar els col·legis electorals, tal com havia ordenat el TSJC.

Les comunicacions vinculades a l'1-O no seran la primera documentació de què disposarà la jutge sobre el referèndum, després que el ministeri públic incorporés al jutjat d'instrucció número 3 de l'Audiència Nacional més material sobre la jornada de votació, però que Lamela no va tenir en compte en la seves interlocutòries de dilluns.

Informació sobre les dades bancàries de l'ANC i Òmnium

La magistrada també ha sol·licitat informació sobre els comptes i productes fincancers de l'ANC i Òmnium a l'Associació Bancària Espanyola i a la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi. La Guàrdia Civil ja va demanar fa uns dies al tribunal que bloquegés els comptes bancaris i investigués tots els moviments que havien fet les entitats sobiranistes.

stats