Política 18/10/2017

L'Audiència Nacional ordena als Mossos que identifiquin els agents que van actuar l'1-O

La policia catalana, per la seva banda, ja havia demanat a tots els membres del cos que es van desplegar que fessin un informe

Ara
2 min
Una parella de mossos davant l’Escola Gili Gayà de Lleida, un dels centres de vot de l’1-O.

BarcelonaL'Audiència Nacional espanyola ha ordenat als Mossos d'Esquadra que identifiquin els agents del seu cos que van intervenir al dispositiu per impedir el referèndum de l'1-O, en el marc de la causa en la qual s'investiga per sedició el major del cos, Josep Lluís Trapero. Segons han informat a Efe fonts de la investigació, la jutge Carmen Lamela, a instàncies de la fiscalia, ha encarregat a la policia catalana que detalli el número professional (TIP) dels Mossos d'Esquadra desplegats pel referèndum i que indiqui quina actuació van dur a terme per evitar la votació suspesa pel Tribunal Constitucional.

Aquesta diligència s'inclou en la causa oberta per sedició arran de la protesta per l'escorcoll de la seu de conselleria d'Economia el 20 de setembre, que la fiscalia pretén ampliar ara a la suposada passivitat de la policia catalana per impedir el referèndum. Els Mossos d'Esquadra, per la seva banda, ja havien obert una investigació interna per determinar si algun agent, a títol personal, no va seguir les instruccions que s'havien transmès per impedir la votació de l'1-O.

En concret, els Mossos han demanat als agents que van participar al dispositiu de l'1-O que, de forma urgent, facin un breu informe en el qual detallin "escrupolosament" totes les actuacions que van dur a terme durant la seva estada en els punts de votació, perquè algunes de les actes que es van escriure durant aquella jornada són molt "genèriques", segons han indicat a Efe fonts policials.

Entre la informació que ara es requereix als agents perquè incloguin al seu nou informe hi ha la situació del punt de votació quan hi van arribar, els diferents intents que van fer per intentar accedir al col·legi electoral i el resultat de les seves intervencions. També han de precisar el nombre de concentrats a les portes dels col·legis electorals on es van presentar durant les diferents franges horàries.

Els agents també han de detallar quantes vegades van demanar suport a la sala de control, quins impediments van haver d'afrontar en intentar requisar urnes i documentació, i si van efectuar algun tipus d'identificació a persones o vehicles.

stats