Política 12/10/2017

Debat al Consell d’Europa contra la violència i pel diàleg

La majoria dels representants de l’assemblea critiquen l’Estat

Alícia Sans
2 min
El conservador britànic Roger Gale durant la seva intervenció sobre Catalunya a l'Assemblea del Consell d'Europa

ParísNova estirada d’orelles del Consell d’Europa per la violència policial de l’1 d’octubre. Si la setmana passada ho feia el comissari de Drets Humans, Nils Muižnieks, amb la petició de demanda d’una “investigació ràpida, independent i eficaç”, aquest cop ho han fet els diputats de l’assemblea parlamentària d’aquesta organització internacional constituïda per polítics de 47 països. En un debat convocat d’urgència [“La necessitat d’una solució política per a la crisi a Catalunya”, el van titular], la majoria dels diputats que hi van intervenir van condemnar des d’Estrasburg la “repressió” de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que es va viure l’1-O, i van remarcar que la “violència” no és el mètode per trobar una solució al conflicte. Però la posició majoritària no es va materialitzar en cap votació.

Nombroses veus de l’assemblea van fer una crida al “diàleg” i a la implicació de la comunitat internacional arran de la situació política a Catalunya. En aquest context, cal recordar que el Consell d’Europa no constitueix cap de les institucions que formen part de la UE.

“La violència com a instrument polític només serveix en les dictadures”, va declarar l’italià Sergio Divina del grup Demòcrates Lliures, que va considerar “errònia i desproporcionada” la manera com va reaccionar el govern espanyol. “Es podia haver deixat fer el referèndum i després declarar-lo nul, però no s’havia de reprimir i impedir-lo amb policia i exèrcit”.

En la mateixa línia es va pronunciar l’alemany Andrej Hunko, que va ser un dels 33 observadors internacionals convidats pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) per fer el seguiment de la votació de l’1 d’octubre. “Fins a 400 centres electorals van ser ocupats per la Guàrdia Civil per confiscar les urnes. Ho vaig veure amb els meus ulls en una escola prop de la Sagrada Família”, va denunciar Hunko, que va considerar “inacceptable” l’actuació policial, en la qual es van utilitzar “bales de goma contra manifestants pacífics”.

Alguns diputats també es van referir a l’article 155 de la Constitució espanyola que el president Mariano Rajoy amenaça d’aplicar. “Seria el pitjor que podria passar”, va sintetitzar la parlamentària belga Pettra de Sutter, del Grup Socialista.

En el debat també hi va participar Jordi Roca, del PP, que va defensar el diàleg però dins la llei, perquè “a fora no hi ha democràcia”, va assegurar. “Soc català i, sobretot, demòcrata, i sé que la llei és l’única cosa que protegeix Europa del totalitarisme”. Una opinió que va subscriure l’àzeri Ganira Paixaieva, que va donar “suport incondicional a la integritat territorial d’Espanya” i va afegir que el conflicte “només es pot resoldre dins l’imperi de la llei”.

Per la seva banda, el liberal belga Hendrik Daems va reconèixer que “la legalitat garanteix la democràcia” i això “no es pot ignorar ni deixar de respectar”, però va matisar: “Les lleis i les constitucions van canviant amb la societat”.

stats