CORRUPCIÓ
Política 04/06/2013

L'Agència Tributària salva la infanta Cristina

Evita implicar-la en el cas Nóos pels possibles delictes fiscals d'Iñaki Urdangarin

Enric Borràs Abelló
3 min
L'Agència Tributària es basa en les tesis de l'Advocacia de l'Estat per excloure la infanta de possibles il·legalitats.

Palma.L'Agència Tributària torna a salvar la infanta Cristina de Borbó i fa més difícil que la filla del rei acabi declarant davant del jutge José Castro, tot i que ja ho han fet més de dues-centes persones, incloent-hi les dues treballadores de la neteja de l'assistenta personal d'Iñaki Urdangarin.

La possible implicació en els delictes fiscals era l'única porta que l'Audiència de Palma havia deixat entreoberta perquè Castro pogués citar la infanta Cristina com a imputada. Però no es pot oblidar que l'Agència Tributària depèn directament del Ministeri d'Hisenda del govern de Mariano Rajoy i que no és un organisme judicial independent.

Ara l'Agència Tributària, la mateixa entitat que -segons l'Audiència de Palma- ja va esquivar d'una manera "que no es comprèn" parlar de la possibilitat que la duquessa de Palma fos cooperadora del seu marit, Iñaki Urdangarin, en delictes fiscals i blanqueig de doblers, evita de nou implicar-la en el cas Nóos i la blinda d'aquestes acusacions.

En la resposta al jutge José Castro -que es va notificar ahir- sobre els aclariments que aquest havia demanat pel que fa a la implicació de la filla del rei, Hisenda s'agafa als arguments de l'advocacia de l'Estat per deixar-la a part.

L'Agència Tributària -en concret, la delegació especial de Catalunya- diu que no pot afegir res a l'informe que va fer el gener i sobre el qual el jutge havia demanat que s'aclarís "qualsevol llacuna o contradicció" a partir de les crítiques que n'havia fet l'Audiència.

Segons Hisenda, aquell informe era per la via administrativa i ara ha la investigació ha passat a ser penal, de manera que aquelles actuacions "no es poden reobrir fins que no acabi el procés penal".

A més a més, l'Agència Tributària s'escuda amb la resposta de l'advocacia de l'Estat pel que fa a la petició de l'Audiència sobre els possibles delictes fiscals de la infanta. De fet, la reprodueix literalment i recorda que, segons els advocats del govern Rajoy, no es poden imputar als dos socis d'una societat els problemes pels guanys que són només per a un dels dos.

Els delictes fiscals s'investiguen a Aizoon, l'empresa que era propietat d'Urdangarin i la infanta al 50% i que el duc de Palma hauria fet servir per cobrar feines de consultoria a diverses multinacionals -estalviant-se d'incloure els guanys a la seva declaració de la renda- i per facturar a l'Institut Nóos, buidant la fundació dels diners públics que anava cobrant de diverses administracions.

Els advocats de l'Estat havien dit que l'Agència Tributària no podia dir res sobre la cooperació de la infanta "en la drefraudació de l'impost de societats de 2006, 2007 i 2008 d'Aizoon" per "la senzilla raó que a Aizoon no se li ha imputat cap delicte fiscal", com a mínim per ara, i de totes maneres "en cap cas" no es podria referir a l'any 2006, perquè és un exercici "prescrit penalment i fiscalment".

També entenen que no es pot considerar Cristina de Borbó cooperadora dels delictes fiscals del seu marit "pel sol fet de ser soci administrador d'una societat" -tot i que, segons l'Audiència, això hauria bastat perquè aturàs Urdangarin de cometre cap il·legalitat via Aizoon-. "Per participar d'un delicte contra la hisenda pública, cal una prèvia participació conscient dirigida a defraudar-la, ja sigui induint l'autor a cometre el delicte o cooperant-hi", mantenen els advocats de l'Estat, i asseguren que "no s'han trobat indicis" que la filla del rei d'Espanya hagi participat en delictes contra Hisenda.

stats