PROCÉS SOBIRANISTA
Política 13/10/2017

L’ANC reclama aixecar ja la suspensió de la declaració d’independència

Sànchez demana “calma” i fa una crida a la “unitat” de l’independentisme en una carta als militants

Maiol Roger
5 min
'FLASHMOB' MULTITUDINARI PER LA INDEPENDÈNCIA
 La plaça Catalunya va ser l'escenari al migdia d'un multitudinari aplec llampec (flashmob) a favor de la independència. Hi van participar més de 8.500 persones, segons els organitzadors. Els milers d'assistents van fer onejar senyeres estelades alhora que cridaven: "In-inde-independència!". L'acte, organitzat pels mateixos impulsors del lipdub per la independència de Vic, va ser gravat per 16 càmeres i ben aviat es podrà veure al YouTube.

BarcelonaGir inesperat de guió en l’estratègia sobiranista fixada el 10 d’octubre. El secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana va decidir ahir exigir al Govern que aixequi la suspensió de la declaració unilateral d’independència, un canvi respecte al que el president de l’entitat, Jordi Sànchez, havia defensat des del moment en què el president Carles Puigdemont va proclamar la independència i va posar en suspens la DUI al cap d’uns segons per demanar “diàleg” i mediació internacional amb l’estat espanyol.

A què respon aquest moviment? El secretariat de l’ANC va convocar una reunió extraordinària al vespre. Una part dels dirigents de l’entitat, intranquils amb la decisió presa dimarts passat al Parlament, volien forçar un canvi en el posicionament de l’ANC. A la reunió no va assistir-hi Sànchez, que va al·legar motius personals. La decisió es va fer pública a les deu de la nit en un breu comunicat en què es justificava la decisió per la “negativa de l’estat espanyol a qualsevol proposta de diàleg”. La resposta de Mariano Rajoy a Carles Puigdemont -un requeriment que, 'de facto', activa l’article 155 de la Constitució- fa que, segons la decisió del secretariat de l’ANC, “no tingui sentit mantenir suspesa la declaració d’independència”.

La decisió es va prendre per unanimitat. De les 77 persones que formen part del secretariat de l'ANC, hi van assistir una cinquantena, suficient per prendre una decisió que vinculi a l'estratègia de l'entitat. De fet, aquest divendres, a través del canal de Telegram de l'Assemblea s'ha aclarit que la proposta inicial del comunicat va ser debatuda pel secretariat i s'hi van "incorporar matisos i suggeriments de millora". La versió definitiva no va tenir cap vot en contra, tots els membres reunits hi van donar suport menys dos que es van abstenir -segons les fonts consultades-.

Tot i això, hi ha dirigents que no comparteixen la decisió o no acaben de veure clar els terminis amb què s'hauria de produir. El mateix Sànchez havia fet una sèrie de tuits ahir el matí en què afirmava que l’estratègia de Puigdemont era “l’encertada”. “La resposta a l’agressivitat de l’Estat contra el diàleg arribarà i serà coherent amb el compromís que va fer guanyador el poble l’1 d’octubre”, deia Sànchez.

Hi coincidia un sector del secretariat, el contrari a la decisió d’exigir que es faci efectiva de seguida la DUI. Aquest grup de dirigents entén que demanar ara la suspensió pot afegir més pressió al Govern en un moment en què la unitat sobiranista trontolla per la pressió de la CUP. Aquestes mateixes fonts afirmen que la decisió hauria caigut pel seu propi pes la setmana que ve, després que Puigdemont respongués al requeriment de Rajoy. El president, segons fonts del Govern, prepara una rèplica en què serà fidel al seu discurs al Parlament i recordarà la proclamació de la independència, però també la seva suspensió per demanar diàleg. Això motivarà l’aplicació de l’article 155 i, segons la tesi que defensava part del secretariat, la DUI estarà justificada i comptarà amb consens.

I no només la via política pot acabar amb l’oferta de diàleg. Dilluns el mateix Sànchez, amb el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, estan citats a declarar per sedició a l’Audiència Nacional. Qualsevol mesura cautelar del jutge -incloent-hi la possibilitat de presó provisional- pot afegir més llenya al foc.

Per això aquest sector considera que la decisió de la majoria del secretariat és “precipitada” i un error. En canvi, el grup que defensa demanar la suspensió de la DUI creu que l’entitat ha de fer “pressió als polítics” i “recuperar l’agitació de les bases”, desmotivades després de la decepció per la suspensió de la DUI.

Carta als militants

Després de la decisió, Sànchez -que segons fonts de l’ANC no farà pressió a Puigdemont amb el posicionament del secretariat- va enviar una carta a la militància en què defensava la posició del Govern com una aposta “arriscada però honesta” i argumentava que “els actors internacionals que en aquests moments intenten obrir canals de comunicació entre els governs català i espanyol” demanaven la suspensió de la DUI.

La carta de Sànchez vol ser un missatge de tranquil·litat a les bases, incòmodes amb una decisió que va decebre sectors de l’independentisme. “Els nervis i neguits són comprensibles, però no ens poden portar ara a desconfiar d’aquells que fins ara tan bé ens han representat”. El president de l’entitat acaba la carta als militants demanant “mantenir la cadena de confiança” al sobiranisme i continuar “units i ferms”.

La decisió va afegir pressió a Puigdemont i al Govern. A les files d’ERC hi havia nerviosisme, tot i que els dirigents insistien que la resposta del govern espanyol feia evident que la suspensió quedaria en no res i s’hauria de reactivar la DUI. De fet, a Twitter, Oriol Junqueras va respondre així a un tuit d’Ernest Maragall en què deia que era “l’hora d’assumir el risc de la llibertat”: “Totalment d’acord”, va dir el vicepresident.

Part de la direcció republicana va trigar a digerir el canvi en l’estratègia de Puigdemont, tot i que finalment dimarts es va mantenir la unitat al Parlament i els consellers van avalar-la en bloc. Dimecres a la nit, l’executiva d’ERC es va reunir i en va sortir amb el convenciment que la DUI es reactivarà quan l’Estat comenci a aplicar el 155 i que és necessari mantenir la unitat del sobiranisme entorn a l’estratègia del Govern. Per la seva banda, el PDECat, clau en l’estratègia del 10-O, també assistia amb nerviosisme als moviments de l’ANC.

Òmnium Cultural, l’entitat que ha protagonitzat les mobilitzacions al carrer al costat de l’ANC, ja va avisar des de dimarts mateix que la suspensió havia de tenir un termini per no eternitzar les demandes de diàleg.

Al matí, abans que l’ANC decidís aquest canvi, Jordi Cuixart va assegurar en declaracions a RAC1 que si les entitats haguessin conegut abans la decisió del president -ho van saber 24 hores abans- no haurien convocat la seva militància al passeig Lluís Companys. Cuixart, que ja va reunir l’executiva d’Òmnium tan bon punt va conèixer el contingut de la declaració del president, va assegurar que s’havia de ser “recte en els objectius, però flexible en el camí”. El president d’Òmnium coincideix amb l’anàlisi que es fa a hores d’ara en tots els actors sobiranistes: que la reacció de l’Estat serà seguir amb la repressió i això farà reactivar la DUI.

Fonts pròximes a Puigdemont atribuïen la decisió de l’ANC al nerviosisme d’una part de l’independentisme, però insistien en la necessitat de confiar en el Govern. El president té fins dilluns per respondre el requeriment de Rajoy, una simple pregunta -si ha proclamat o no la independència- que no només haurà de respondre de cara al govern espanyol, sinó també a les bases del sobiranisme, inquietes amb la suspensió de la declaració d’independència.

stats