Política 28/09/2017

L'AMI i l'ACM es querellaran contra el fiscal general de l'Estat per "amenaces i coaccions"

Lloveras considera que la resolució del TSJC avala la tesi que la fiscalia s'ha extralimitat

Núria Orriols
2 min
L'AMI i l'ACM es querellaran contra el Fiscal general de l'Estat per "amenaces i coaccions"

BarcelonaL'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han anunciat aquest dijous una querella contra el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, per amenaces i coaccions. "Ha intentat atemorir els alcaldes citant-los a declarar", ha dit Lloveras, que ha assegurat que la resolució d'ahir del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "avala" la seva tesi que el fiscal s'està "extralimitant" i ha utilitzat les competències de forma "inadequada". Aquesta resolució del TSJC rebaixa les mesures que havia demanat el fiscal per impedir la votació -precintar col·legis amb alguna cosa sòlida- però ordena igualment als Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil impedir que s'obrin locals públics per a la celebració del referèndum.

La presidenta de l'AMI -que juntament amb Miquel Buch (ACM) té una querella oberta per desobediència- ha dit que la denúncia contra el fiscal es presentarà demà divendres. Maza, després que els alcaldes s'oferissin per cedir locals per a l'1-O, va ordenar les declaracions de més de 700 alcaldes i va demanar als Mossos d'Esquadra que els detingués si es negaven a acudir a declarar. Al llarg d'aquesta setmana ja s'han produït declaracions d'alcaldes davant de les fiscalies provincials. Els de la CUP s'han negat a declarar.

L'AMI ha celebrat una executiva i una directiva extraordinàries, a la llibreria Laie de Barcelona, per avaluar la situació política a dos dies del referèndum. "Ens reiterem en el nostre suport al Govern i seguirem les seves instruccions per tal de fer possible el referèndum", ha dit la presidenta de l'entitat, Neus Lloveras, que ha assegurat que posaran les "eines" a l'abast de l'executiu perquè es pugui realitzar la votació.

Lloveras ha dit que els locals municipals estaran "a punt" per a la votació de diumenge però ha defugit respondre què faran els alcaldes en cas que es precintin els col·legis electorals, tal com ha ordenat la fiscalia. "Des dels municipis facilitarem que els locals estiguin disponibles perquè es pugui votar amb normalitat", ha assegurat la presidenta de l'AMI. També ha dit que els alcaldes estan pendents aquest dijous del resultat de la Junta de Seguretat convocada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La policia local depèn directament dels alcaldes, i Lloveras ha dit que espera que els agents compleixin amb les seves funcions però que actuïn "amb responsabilitat".

Alhora, l'AMI ha fet una crida a la mobilització per acudir a votar en el referèndum de l'1 d'octubre.

stats