Política 13/09/2017

Mas a Londres: "L'1-O es pot guanyar la independència però construir-la no es fa en dos dies"

L'expresident adverteix a Westminster de les incògnites que obriria la supressió de l'autonomia

Quim Aranda
4 min
Artur Mas a The Chamber, la sala noble de la societat de debats Oxford Union / ACN

Londres"L’1 d’octubre es pot guanyar la independència, però construir-la no es fa en dos dies", ha assegurat aquesta tarda a Londres l’expresident de la Generalitat Artur Mas minuts abans d’adreçar-se a un grup de membres de la Cambra dels Lords i altres de notables en unes dependències del Palau de Westminster. "La decisió és a les nostres mans. Si no sucumbim a la por i a la represàlia, podem guanyar", ha reblat.

Construir la independència passa, però, per "oferir diàleg i col·laboració a totes les parts interessades, l’estat espanyol però també la Unió Europea”, ha dit, amb un optimisme potser exagerat, tenint en compte l’actitud de Madrid des de la convocatòria del referèndum i l'aprovació de la llei de transitorietat.

L’amfitrió d’Artur Mas en aquesta ocasió ha sigut John Alderdice, membre de la Cambra dels Lords. L’organisme que presideix, i a través del qual ha cursat la invitació a l’expresident de la Generalitat, ja dona idea de les característiques de la confrontació oberta entre el govern de l'Estat i el del Catalunya. Lord Alderdice és el màxim responsable del Centre per a la Resolució de Conflictes Intractables (CRIC, en les sigles en anglès), entitat adscrita a la Universitat d’Oxford, i va tenir un paper prou destacat en les converses que van conduir a l'Acord de Pau de Divendres Sant del 1998 entre l’IRA i el govern britànic.

En la trobada a Westminster, Mas ha assenyalat "la millor i la pitjor cara del que està passant a Catalunya i Espanya". La millor cara "és l’Onze de Setembre que acabem de viure, amb un milió de persones al carrer motivades, calmades, decidides i solidàries".

La pitjor, la que "mostra el govern espanyol", ha continuat, per després afegir: "Cara d’agressor, d’intolerant, la cara de la persecució als càrrecs públics, al govern, als diputats, als centenars d’alcaldes i alcaldesses del país. No és cap agressió contra terroristes, és una agressió contra gent que expressa les seves idees, pacíficament i democràticament. És la cara de l’estat espanyol que intenta prohibir-ho tot".

La casa dels liberals

La trobada a Westminister s’inscriu en l’esforç del Govern per internacionalitzar el conflicte, una cosa que Mas ha fet en repetides ocasions al Regne Unit els últims mesos, en sengles conferències a la Universitat d’Oxford i a la de Cambridge.

La conferència de premsa d’Artur Mas prèvia a la conferència ha tingut lloc a les dependències del National Liberal Club, una de les grans institucions de la història política britànica, fundada a finals del segle XIX per William Gladstone, primer ministre del Regne Unit en quatre ocasions, entre el 1868 i el 1894. En aquesta ocasió, però, l'expresident no ha tingut temps de trobar-se amb alguns dels membres més destacats de la institució, com ara l’ex vice primer ministre Nick Clegg, amb qui sí que s'havia trobat quan Clegg era número dos de l'executiu britànic. D'altra banda, durant la conferència ha sigut inevitable la referència al pacte d'Edimburg, que va fer possible el referèndum d'Escòcia, del qual es compleixen tres anys la setmana que ve.

El National Liberal Club és el lloc on Émile Zola va trobar espai per explicar les raons del seu exili al Regne Unit després del seu famós article "J’accuse..." sobre el cas Dreyfus. Mas, però, no ha exhibit posat d’heroi. Més aviat ha passat la responsabilitat del que pugui passar més enllà de l'1 d’octubre al subjecte col·lectiu, a la la capacitat de resposta i mobilització dels catalans favorables a la independència, de "no tenir por de l’Estat".

Segons l'expresident, la resposta ha de tenir, en tot cas, "una única estratègia". Així com fa anys "vam decidir que assumiríem la responsabilitat uns pocs, ara s’ha decidit que l’assumeixin molts, el Parlament i els alcaldes. Hem de fer pinya". La gent no és cap garantia que l’Estat no actuï, "però és evident que si es fa un bon gruix, donarem un missatge molt més potent: que en aquesta ocasió és l’estat espanyol que actua contra la majoria de les institucions catalanes". Tot i això, Mas assegura que l'Estat "pot embogir totalment".

En qualsevol cas, aturar l’ofensiva i sortir-ne victoriosos "és a les mans de la gent", ha insistit. "No és el moment de fer passos enrere, sinó de fer-los endavant". I davant de l’escalada judicial empresa per l’aparell judicial i el govern de Rajoy, ha fet un advertiment: "No sé què farà el govern espanyol, si aplicarà l’article 155 o no. És una possibilitat. Però suspendre l’autonomia catalana se sap com comença però no com acaba. Facin el que facin hem d’estar preparats per a qualsevol eventualitat. I hem de fer pinya, no tenir por i tirar endavant".

Segons Mas, l'escenari posterior a l’1 d’octubre dependrà del que passi, “de les condicions en què s’hi arribi i del resultat”. I el reconeixement internacional vindrà, va assegurar l'expresident, en funció d'aquest resultat. “La situació ideal seria més participació que el 9-N, però sempre dependrà de les condicions que hi hagi”.

stats