Política 01/10/2020

El Congrés aprova la creació de la comissió d'investigació sobre el cas Kitchen

Només el PP s'hi ha oposat, i ha denunciat una caça de bruixes contra l'oposició espanyola

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy abraçant-se amb Pablo Casado, nou president del PP.

MadridEl Congrés investigarà el presumpte espionatge del PP al seu extresorer, Luis Bárcenas, amb fons reservats. Una àmplia majoria de la cambra ha donat llum verda aquest dijous a la creació de la comissió d'investigació del cas Kitchen, la creació d'una xarxa parapolicial per amagar proves als jutges, que té prevista una durada de tres mesos. El líder popular, Pablo Casado, ha evitat trepitjar l'hemicicle durant un debat en què la majoria de la investidura ha carregat durament contra el cap de l'oposició. Ciutadans ha acabat votant a favor de la comissió, la segona aprovada aquesta legislatura després de la de Spanair, però el seu portaveu, Edmundo Bal, s'ha passat tot el debat atacant Unides Podem i el presumpte cas de finançament il·legal que la Fiscalia ha demanat minimitzar.

Vox s'ha abstingut: ha evitat votar-hi a favor, però també rebutjar-la. Els de Santiago Abascal continuen jugant a l'equidistància amb la presumpta corrupció al PP, però la diputada ultra Macarena Olona ja ha advertit que "participarà molt activament" en la comissió per protegir "l'honorabilitat de les forces de seguretat de l'Estat". En total, 206 diputats hi han votat a favor, 88 en contra i 34 s'han abstingut –inclosa la diputada de Nova Canàries, Ana Oramas.

El PP no ha fet ni un mínim d'autocrítica. De fet, s'ha oposat de forma fèrria a la creació d'una comissió en un cara a cara amb el PSOE i Unides Podem. Casado ha deixat el refús a la investigació en mans d'una diputada rasa, la gallega Ana Vázquez, que s'ha dedicat a burxar en tots els casos judicials que investiguen socialistes i membres d'Unides Podem. Des dels ERTO a Andalusia –recordant que la vicepresidenta primera espanyola, Carmen Calvo, i els ministres María Jesús Montero i Luis Planas van ser consellers dels governs afectats– al diputat d'Unides Podem, Alberto Rodríguez, imputat pel Suprem per una causa que ja ha estat arxivada per la presumpta agressió a un policia. Més encara, ha assegurat que la mare dels ous del cas, el comissari José Manuel Villarejo, és "un xantatgista creat pel PSOE".

"El que s'espera aquí avui de vostès és que comencin a demostrar que no són una trama, sinó un partit polític", ha assenyalat el diputat socialista Jon Simancas. El portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha anat més enllà i ja ha advertit que citaran a declarar Casado i també l'expresident espanyol Mariano Rajoy. Des d'ERC, Gabriel Rufián ha advertit el PP que les "escombraries sempre floten". "Què podem esperar d'un partit que està traficant políticament amb la vida dels madrilenys? Vostès no són un partit polític sinó una maquinària de corrupció", ha conclòs. Els nacionalistes bascos eren menys optimistes sobre la comissió d'investigació. El seu portaveu, Aitor Esteban, donava per fet que es convertiria en un espai de retret i bronca, però que poc es podria avançar perquè la causa està judicialitzada a l'Audiència Nacional i els diputats s'hauran de basar en informació que es filtri als mitjans de comunicació.

Un record per l'1-O

Tant ERC com Junts per Catalunya i la CUP han tingut avui un record especial pel tercer aniversari de l'1-O i han apuntat a les diferents trames impulsades pel govern de Mariano Rajoy en contra de l'independentisme. La diputada de Junts, Míriam Nogueras, ha censurat "l'art del PSOE de mirar cap a una altra banda amb la corrupció" després d'haver bloquejat totes les investigacions en contra de la monarquia al Congrés. Al seu torn, el cupaire Albert Botran ha considerat l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz un personatge "sinistre" protegit per l'omertá, la llei del silenci de la màfia siciliana.

stats