Política 17/10/2017

JxSí evita parlar de terminis per proclamar la República però garanteix que la "determinació" continua intacta

Corominas diu que s'està treballant amb la CUP la "concreció parlamentària" dels resultats de l'1-O

Marc Toro
2 min
Lluís Corominas, Marta Rovira i Lluís Llach, aquest dimarts en roda de premsa al Parlament

Barcelona"Espanya ja té presos polítics, Espanya no és una democràcia". Aquesta ha sigut la contundent sentència que el president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), Lluís Corominas, ha fet aquest dimarts al migdia, hores després de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En roda de premsa a la cambra catalana al costat dels també diputats Lluís Llach i Marta Rovira, Corominas ha sigut molt dur contra l'entrada a presó dels dos líders de les entitats sobiranistes, però ha deixat clar que això no ha fet canviar "gens" la "determinació" de JxSí cap a la independència. "Per molt que ens peguin i empresonin, nosaltres no ens agenollarem, estem dempeus", ha dit, si bé cap dels tres representants del grup majoritari al Parlament ha volgut parlar de terminis per proclamar la República Catalana.

"Hauran de demanar al govern espanyol que aturi la repressió política abans que puguem contestar amb detall [...] No podem concretar quan serà ni de quina manera serà", s'ha limitat a dir Rovira als periodistes, i ha argumentat que en aquest context en què els polítics independentistes estan "perseguits", fixar un termini públicament podria suposar un increment de la repressió. Sense donar més detalls, Corominas ha assegurat que JxSí i la CUP treballen en la "concreció parlamentària dels efectes del caràcter vinculant de l'1-O". "Tenim molt clar el que hem de fer els pròxims dies, ho tenim molt clar", ha afegit Rovira, que ha destacat que la República Catalana és l'únic camí per garantir que es respectin els drets de la ciutadania.

Gran part de la roda de premsa ha estat dedicada al la denúncia de la "clara persecució política" de l'independentisme per part "d'un estat clarament demofòbic, que té por que els ciutadans pensin i decideixin", en paraules de Rovira, que ha criticat que Cs, PSC i PP utilitzin "els recursos de l'Estat", com els tribunals, la fiscalia o els grups dels seus partits al Congrés, per "combatre una opció política que al Parlament és majoritària". "O accepten les normes de joc, que és el Parlament, o que pleguin", els ha dit, i ha afegit que el que no pot pretendre l'oposició és que la repressió "formi part de les regles del joc democràtic.

Corominas ha afirmat que "el govern espanyol vol imposar la Constitució a cops de porra i empresonant gent que no pensa com ells", i Llach ha destacat la "profunda indignació per la indecència jurídica i política que significa l'empresonament de Sànchez i Cuixart". "Espanya entra en la tenebrosa llista dels estats que necessiten tenir presos polítics per sobreviure", ha dit. El també cantautor ha assegurat que l'independentisme no caurà en "provocacions" i que serà lleial al "pacifisme" però ha afegit: "Que ningú dubti que els diputats d'aquest grup parlamentari [JxSí] assumim i assumirem la defensa de la nostra gent, de les nostres entitats cíviques i de les nostres institucions. I ho farem exercint el mandat democràtic que la gent ens va donar", ha conclòs. Ell, però, també ha evitat parlar de terminis.

stats