Política 18/09/2018

JxCat es reuneix amb la CUP per parlar de la suspensió dels diputats

Els anticapitalistes defensen que la qüestió es porti al ple del Parlament i la majoria independentista tombi la substitució temporal de presos i exiliats

Anna Mascaró
2 min
La diputada de la CUP, Maria Sirvent, aquest matí al Parlament

BarcelonaJunts per Catalunya (JxCat) va reunir-se ahir amb la CUP per "conèixer" el seu posicionament sobre la suspensió dels diputats empresonats, segons ha confirmat aquest dimarts la diputada dels anticapitalistes Maria Sirvent. Mentre que ERC veu amb bons ulls la substitució temporal dels diputats suspesos proposada pels lletrats del Parlament, JxCat desconfia d'aquesta opció, que suposaria acatar la decisió del jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena, que afecta també Carles Puigdemont.

Davant aquest desacord entre els dos principals partits independentistes del Parlament, enquistat des d'abans de l'estiu, JxCat va seure ahir a escoltar la CUP. "Amb ERC encara no ens hem reunit", ha dit Sirvent, que ha reiterat que ells sempre han tingut el mateix posicionament, que és portar la qüestió al ple del Parlament per forçar que la majoria independentista rebutgi la substitució temporal dels parlamentaris, una opció que JxCat també havia tingut en compte emparant-se en l'article 25 del reglament de la cambra (segons el qual cal la majoria absoluta al Parlament per suspendre els diputats) i que ara podria estar tornant a valorar.

En roda de premsa, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha situat la reunió mantinguda amb la CUP en la "normalitat parlamentària" i ha evitat respondre quina és la solució a la suspensió dels diputats que planteja el seu grup parlamentari: "Explicarem la solució definitiva un cop la tinguem". Amb tot, ha recalcat que "hi ha una situació d'excepcionalitat, anormalitat, i ens mantindrem a l'expressió de tota aquesta gent, a l'expressió popular que ens porta a defensar el mandat sortit de les urnes el 21-D".

"Si en unes eleccions hi ha hagut un resultat, s'ha de respectar", ha insistit al seu torn Sirvent: "Si hi ha una resolució que suspèn determinats diputats, que expliqui per què i com, el que no pot ser és que demani que el Parlament desenvolupi aquesta resolució".

La mesa del Parlament, que s'ha reunit aquest matí, ha acordat per majoria que els empats a les votacions d'una comissió poden dirimir-se ponderant els vots amb el nombre de diputats de cada grup, d'acord amb el reglament del Parlament i la recomanació que la setmana passada van fer els tècnics de la cambra. Els grups de Ciutadans i PSC han presentat peticions de reconsideració d'aquesta decisió, entenent que els diputats suspesos no es consideren membres del parlament. L'acord s'ha pres arran de la sol·licitud de la presidenta de la comissió de Territori, Assumpta Escarp (PSC), després que la setmana passada es produïssin empats en votacions de la comissió.

La CUP proposa una comissió d'investigació sobre l'1-O

D'altra banda, la CUP ha proposat que es creï una comissió d'investigació sobre l'1-O, que tindria la finalitat d'investigar "quins drets s'han vulnerat" i "què va comportar l'acció repressiva de l'Estat", explica la diputada Maria Sirvent. "No entenem per què no s'ha fet una investigació sobre el fet que la policia intentés entrar a la seu d'un partit polític sense cap mena d'ordre", va dir: "Amb quin objectiu ho van fer?"

Respecte a la comissió d'investigació sobre l'1-O plantejada per la CUP, Pujol ha afirmat que "estaria bé que aquella gent que va ser tan valenta de venir-nos a apallissar ara vingués al Parlament a donar la cara".

stats