Política 14/01/2019

JxCat perfila la llista a les eleccions europees: Turull és un dels noms sobre la taula

Bonvehí anuncia que el PDECat concorrerà amb Junts per Catalunya també en aquests comicis

Núria Orriols / Júlia Manresa
2 min
D'esquerra a dreta, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull

Barcelona / WaterlooLes eleccions europees és un dels altres fronts que en les pròximes setmanes haurà de decidir l'espai de JxCat. El PDECat negocia una coalició amb el PNB –és l'aliança tradicional–, i aquest dilluns ja ha anunciat que concorrerà als comicis amb la marca de Junts per Catalunya. Ara cal decidir, però, els noms que integraran la candidatura. Segons ha avançat 'Nació Digital' i confirmen diverses fonts a l'ARA, l'exconseller de la Presidència Jordi Turull és un dels noms que hi ha damunt la taula. "L'hi ha demanat molta gent", afirma un alt dirigent consultat. Altres afegeixen que també s'ha ofert a l'exconseller Josep Rull, malgrat que valora fer el pas.

Altres fonts de l'espai de JxCat també situen a la candidatura l'advocat de l'expresident Carles Puigdemont Jaume Alonso-Cuevillas i l'actual eurodiputat Ramon Tremosa, tot i que fins ara s'havia inclinat per no repetir. En tot cas, els llocs s'han de negociar amb el PNB, ja que de moment es calcula que els números 1 i 3 se'ls queda el PDECat i el 2 i el 4 els nacionalistes bascos.

Turull, pres a Lledoners, afrontaria la campanya de les eleccions europees just després del judici del referèndum de l'1 d'octubre, pel qual la Fiscalia li demana fins a 16 anys de presó per delictes de rebel·lió i malversació. Es trobaria en una situació similar a la de l'exvicepresident Oriol Junqueras, amb qui competiria electoralment, perquè liderarà la candidatura d'ERC a les europees. En un primer moment, JxCat havia ofert a ERC la possibilitat d'una candidatura conjunta, amb Puigdemont com a número dos de Junqueras, però els republicans s'hi van negar.

Tanmateix, fonts oficials del PDECat matisen que de moment només s'ha obert el procés de primàries de cara a les europees i que encara no s'ha entrat a debatre sobre els noms. Des de Waterloo, el president del partit, David Bonvehí, ha defensat presentar-se a les europees amb les sigles de JxCat, ja que considera que així s'ofereix una "proposta política transversal". Per això ha avançat que el partit adoptarà els acords necessaris per tirar endavant aquesta fórmula a les eleccions.

La candidatura de Barcelona necessita l'aval de Neus Munté

De cara a les municipals, el president del PDECat s'ha felicitat per haver aconseguit presentar més candidatures que mai, però ha hagut de centrar-se en la polèmica candidatura de la capital de Catalunya. Bonvehí ha recalcat que l'opció del PDECat és la de Neus Munté. Tot i això, Bonvehí ha aclarit que l'única condició que hi posa la formació és que la llista tingui l'aval de Munté, encara que acabi sent encapçalada per l'exconseller Joaquim Forn.

De fet, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, amb el suport de l'entorn de Puigdemont, estudia l'opció d'integrar-se a la llista de JxCat de Barcelona. La formació independentista ha de decidir com combinarà totes aquestes cartes els pròxims dies, a més d'encaixar-les amb el congrés fundacional de la Crida del 26 de gener.

stats