Política 15/05/2019

JxCat votarà 'no' a Iceta i acaba amb les opcions del primer secretari del PSC de presidir el Senat

Els presos polítics de la formació s'han posicionat a favor de l'abstenció

Núria Orriols
5 min
Els diputats de JxCat i ERC al ple del Parlament.

BarcelonaJunts per Catalunya votarà 'no' a la designació de Miquel Iceta com a senador per designació autonòmica i tancarà definitivament la porta de la presidència del Senat al primer secretari del PSC. La decisió s'ha acabat de prendre aquest dimecres a la tarda, tal com ha avançat 'Nació Digital' i ha confirmat l'ARA, tot i que fonts de la formació independentista afirmaven des d'ahir que aquesta era l'opció més probable. Amb el vot en contra també d'ERC i de la CUP, Iceta no podrà aconseguir els vots necessaris per substituir José Montilla com a senador aquest dijous, quan el ple del Parlament votarà la seva candidatura.

"Votarem 'no' perquè no pertoca al Parlament escollir el president del Senat", ha apuntat el portaveu del grup de JxCat. Albert Batet ha reconegut que li pertocarà al PSC designar el senador que substitueixi José Montilla, però ha subratllat que han pres la decisió "per respecte i cortesia" al Parlament. "Menystenen el Parlament i passen per alt que és al Parlament a qui li pertoca votat els senadors que el representin al Senat. El PSC ha volgut aplicar un nou 155 al Parlament, aquest cop dient el que hauria de fer des de Madrid", ha criticat.

"Si volien que Iceta fos president del Senat, ho haguessin tingut molt fàcil: que s'hagués presentat a les eleccions com a senador", ha insistit el portaveu de JxCat, tot recordant que els socialistes van obtenir dos senadors per la circumscripció de Barcelona.

Batet ha recordat, a més, les recents paraules d'Iceta, on deia que ell estaria disposat a votar el 155 des del Senat i ha rebutjat que se'ls hi demani cortesia. "On era la cortesia quan van aplicar el 155, o quan van empresonar Carme Forcadell, o quan es fa mofa de l'exili, o quan no es permet que els diputats exerceixin de forma plena, o quan no van mirar als ulls dels familiars dels presos, o quan no han anat a la presó a veure'ls, o quan no han permès que Puigdemont, tot i guanyar les eleccions, sigui investit president?", s'ha preguntat. JxCat ha admès que hagués volgut negociar amb els socialistes la designació d'Iceta -diverses fonts apuntaven que haurien reclamat a canvi tenir grup parlamentari al Congrés-, però Batet ha criticat que hagi estat el PSC el que s'hagi negat a iniciar cap tipus de converses.

Segons fonts coneixedores de les reunions que ha fet aquest dimecres el grup de JxCat, els presos polítics de la formació han fet arribar un missatge des de la presó de Soto del Real amb arguments a favor de l'abstenció, com ara no hipotecar pactes futurs. Altres membres del Govern també defensaven aquest posicionament, ja que per majories parlamentàries al PSC li pertoca un senador –Iceta rellevaria l'expresident de la Generalitat José Montilla–. Batet ha assegurat, però, que la decisió s'ha pres de forma unànime i que els presos polítics hi estan d'acord "com no podria ser d'una altra manera".

Un dia de reunions

Dues reunions de JxCat, una al matí i una altra a la tarda, han acabat de confirmar aquesta posició, després del debat intern que hi ha hagut entre els partidaris del 'no' i els de l'abstenció. Al matí la reunió s'ha interromput per donar suport al president de la Generalitat, Quim Torra, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Fonts del grup ja asseguraven que el més probable seria que optessin pel 'no', tot i que en la reunió també s'han valorat altres possibilitats, com l'abstenció o la no participació en la votació, com un gest de suport als diputats presos i exiliats suspesos que no poden votar. Sí que descartaven en tot moment votar a favor de l'elecció del dirigent socialista.

La número dos de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha carregat contra el president espanyol, Pedro Sánchez, en declaracions als mitjans de comunicació: "Si el PSOE volia que Iceta fos senador o president del Senat ho tenia molt fàcil, hi havia eleccions fa quinze dies i els electors podien haver-ho decidit. Pedro Sánchez es vol saltar la separació de poders i vol nomenar qui ha de ser senador o president del Senat".

I ha afegit: "El Parlament té sobirania i els grups parlamentaris decidiran sense el xantatge dels socialistes. JxCat decidirà si li dona suport o no, si s’absté o no. Ho decidirà el grup parlamentari”.

JxCat s'inclina pel no a Iceta amb debat intern

La direcció d'Esquerra s'inclinava ahir pel 'no' i aquest matí també celebra una reunió del grup parlamentari.

Carlos Carrizosa: "Dubto molt que Iceta sigui nomenat senador"

Ciutadans havia anunciat que no bloquejaria la designació d'Iceta, però no havia aclarit si optaria per l'abstenció o pel vot favorable. Aquest matí, la formació s'ha decidit finalment per l'abstenció. El portaveu de Cs al Parlament i substitut d'Inés Arrimadas com a líder de l'oposició, Carlos Carrizosa, ha explicat aquest matí des d'un acte a Girona el posicionament del seu partit. "Nosaltres hem decidit que no obstaculitzarem la designació d'Iceta al Parlament", ha dit, i ha afegit: "Ara bé, el que no farem mai és votar-lo al Senat com a president, si és que hi arriba, perquè ara resulta que amb l'oposició dels partits separatistes i com que no podran trobar un suport explícit d'altres formacions, dubto molt que sigui nomenat senador". Carrizosa ha afirmat que, tot i que Cs podria "haver donat suport a aquest nomenament, perquè és merament una substitució del partit socialista que no s'hagués hagut d'obstaculitzar", finalment ha optat per no fer-ho davant la "designació a dit del senyor Pedro Sánchez, que no ha comptat amb ningú i ha pensat que la podria fer gratuïtament". "Nosaltres pensem que amb aquestes maneres de fer no podem donar un suport explícit i, per tant, no l'obstaculitzarem, però ens abstindrem a la votació", ha conclòs.

Així, Ciutadans ha pres finalment aquesta decisió malgrat les contradiccions internes. Aquest matí, el número 6 de la candidatura taronja a les europees, Jordi Cañas, havia afirmat a la SER que el partit votaria "a favor que Iceta sigui senador". "El nomenament dels senadors autonòmics per decisió dels partits és justament una decisió dels partits, i crec que cadascú lliurement pot nomenar el que correspongui", ha dit el candidat. "Una cosa és el respecte per les decisions parlamentàries, però el que no és normal és que els que van votar a favor de la designació d'Alícia Sánchez Camacho o Xavier García Albiol ara votin en contra de Miquel Iceta", ha lamentat.

El PP s'abstindrà en la votació

El PP, per la seva banda, ha anunciat aquest dimecres que s’abstindrà en la votació que ha de triar Miquel Iceta com a senador de designació autonòmica. En un comunicat, el president del partit, Alejandro Fernández, defensa que el PP no és partidari de "bloquejar" aquest tipus de votacions, però que no pot votar a favor de la designació del diputat socialista perquè el PSOE "va cometre una greu imprudència" anunciant que Iceta seria president del Senat sense tenir els suports necessaris al Parlament.

stats