Política 23/01/2018

JxCat retira la petició de delegació de vot de Puigdemont per a la investidura

Des de la llista del president esgrimeixen que no descarten cap escenari

Núria Orriols
2 min
Carles Puigdemont es va fer fotos amb estudiants després de la conferència.

CopenhaguenJunts per Catalunya ha registrat aquest dimarts un text al Parlament per retirar la sol·licitud de delegació del vot del president, Carles Puigdemont. Segons confirmen fonts de la candidatura, Puigdemont ha fet aquest moviment perquè encara "no es descarta cap escenari". De moment, es mantenen les peticions de delegació del vot dels consellers exiliats Toni Comín, Meritxell Serrat, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Ara bé, en les darreres hores, l'oposició havia esgrimit com a argument per portar la investidura de manera preventiva al Tribunal Constitucional que Puigdemont havia demanat la delegació del vot i que, per tant, no assistiria al ple d'investidura. En retirar la petició, JxCat evita que els grups constitucionalistes utilitzin aquest motiu davant dels tribunals per sol·licitar una hipotètica suspensió cautelar.

A més, si JxCat aconsegueix finalment el suport d'ERC i la CUP a la investidura, el vot de Puigdemont no és imprescindible per aconseguir la majoria absoluta. Els independentistes tenen 70 diputats i en necessiten 68. Comptant, això sí, que la mesa torni a permetre el vot dels presos a distància i també ho puguin fer per primer cop la resta de diputats residents a Bèlgica. El president igualment tindria temps per tornar a demanar la possibilitat de votar des de la distància fins al mateix dia del debat d'investidura.

Aquest matí, l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assistit a la reunió que mantingut els diputats de JxCat en el Parlament, per parlar de "qüestions rutinàries" del grup, segons han informat fonts de la candidatura a l'ARA.

La mesa del Parlament s'ha reunit, també, aquest dimarts i tenia previst a l'ordre del dia abordar la qüestió del vot delegat dels exiliats. Tanmateix, després de saber la decisió de JxCat de retirar la petició de delegació del vot de Puigdemont, l'òrgan ha decidit ajornar la decisió sobre la delegació del vot dels altres quatre diputats electes que es troben a Brussel·les. Els seus vots són clau per a la investidura de Carles Puigdemont. Dijous que ve es reuniran representants de tots els partits –els grups parlamentaris encara no s'han constituït– per acabar d'estudiar aquesta qüestió.

stats