Política 22/01/2021

JxCat i ERC assumeixen ja el 14-F i criden a la mobilització de l'independentisme per guanyar Illa

Junts engega una campanya pel vot per correu i descarta un nou decret o un recurs del Govern

Núria Orriols / Xavi Tedó
3 min
Imatge d’un col·legi electoral a les primeres eleccions espanyoles del 2019, que es van celebrar el 28 d’abril.

BarcelonaMalgrat la incertesa de si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) mantindrà el 14 de febrer quan emeti sentència contra el decret d'ajornament del Govern, JxCat i ERC aquest divendres ja han girat full sobre la data electoral.

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha assumit en roda de premsa la cita a les urnes que estava prevista inicialment. Al seu parer, la Generalitat, que va decidir ajornar les eleccions amb el suport dels partits pel risc que suposava per l'auge de pandèmia, no té més marge de maniobra del que digui el tribunal i ha descartat fer un nou decret posposant les eleccions per esquivar la impugnació o un recurs al Tribunal Suprem un cop el TSJC emeti la sentència.

"Estem esperant el que diu el TSJC, però, arribats a aquest punt, hem d'acabar el serial de les eleccions i tenir tothom activat el 14-F", ha asseverat, i ha anunciat una campanya per incentivar el vot per correu i fet una crida a l'independentisme a acudir a les urnes per "plantar cara a l'operació d'estat" que vol fer, segons Artadi, president de la Generalitat el ministre i candidat del PSC, Salvador Illa. "A Catalunya mana la ciutadania i no el PSOE", ha afirmat la portaveu, que ha afegit que Illa "hauria de dimitir no per ser candidat a les eleccions, sinó pel fet de ser el pitjor gestor de la pandèmia d'Europa".

Elsa Artadi: “Després de les eleccions estarem obligats a entendre’ns”

En la mateixa línia s'ha pronunciat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Ha donat per fet que les eleccions se celebraran el 14-F: "No tenim alternativa, ho hem d'assumir".

Des de Suïssa, Rovira ha fet una crida perquè l'independentisme s'organitzi i doni "confiança i seguretat" a la ciutadania. La dirigent exiliada ha denunciat una "maniobra d'estat" del PSC i el PSOE per imposar la data i imposar-se a les eleccions: "Se'ls veu el llautó, passa el que [els socialistes] volen que passi per guanyar", ha dit.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, a Ginebra / ACN

Malgrat que ahir el Govern va dir que batallaria per l'ajornament fins al 30-M –així ho va dir el vicepresident, Pere Aragonès, en seu parlamentària–, des de Junts i Esquerra, doncs, han descartat la possibilitat de fer res més abans que es pronunciï el TSJC per intentar evitar les eleccions. "Això no va de si un decret està ben fet o no. Tot això és una farsa –ha dit Artadi–, la justícia espanyola ha decidit que es vota el 14-F i els és igual què fas".

Dards entre socis

Ara bé, malgrat coincidir en la crida, JxCat i Esquerra tampoc s'han estalviat els dards entre ells aquest divendres. Preguntada per si les eleccions seran segures, Artadi ha defugit valorar el protocol preparat pel Govern ni si s'ha de revisar, tenint en compte que per ajornar el 14-F van assegurar que les mesures preses no eren suficients per garantir unes eleccions lliures i iguals. "Hem seguit les recomanacions de les autoritats sanitàries", ha dit Artadi, en al·lusió als informes de Salut que recomanaven posposar els comicis, i ha afegit que és el departament d'Exteriors l'encarregat d'organitzar les eleccions, marcant distàncies amb les conselleries d'ERC.

Esquerra tampoc s'ha estalviat els retrets a Junts. Marta Rovira ha criticat que s'acusi els republicans de voler governar amb el PSC i ho ha atribuït a una "campanya de desgast buida de contingut" de JxCat.

stats