Política 14/03/2018

Junts per Catalunya manté Jordi Sànchez com a candidat: "Hi ha marc legal per fer-ho"

Els diputats del grup parlamentari s'han reunit a Brussel·les

Laia Forès
2 min

Brussel·lesJunts per Catalunya (JxCat) segueix endavant amb el seu guió aliè a les pressions d'ERC perquè el grup presenti un candidat que pugui ser investit. JxCat ha anunciat aquest dimecres que manté Jordi Sànchez com a candidat a president de la Generalitat.

"Som a temps d'investir Jordi Sànchez", ha dit el portaveu del grup, Eduard Pujol. "Hi ha marc legal que ens garanteix aquesta investidura", ha subratllat des de Brussel·les. Pujol ha apel·lat a la "responsabilitat d'estat" en un missatge dirigit a la CUP i a ERC: "Sols no podem garantir Govern i República", ha advertit.

JxCat considera prematur parlar d'un candidat alternatiu quan la sala d'apel·lacions del Suprem encara no ha resolt el recurs sobre la prohibició de Sànchez de sortir de la presó per anar al ple d'investidura. "Seria injust per al nostre candidat avançar-nos a unes circumstàncies que no s’han donat", ha dit Pujol.

El portaveu també ha deixat clar que la renúncia a l'escó de Carles Puigdemont per aconseguir una majoria parlamentària que permeti investir un candidat sense els vots de la CUP -caldria també la renúncia de Toni Comín- no està sobre la taula. En canvi, demana a la CUP que cedeixi dos vots per sumar la majoria necessària per investir president el candidat de JxCat.

No a noves eleccions

Malgrat la situació de bloqueig de la investidura dos mesos i mig després del 21-D, JxCat ha descartat tornar a les urnes. "No volem eleccions. Tanquem la porta a aquest escenari", ha subratllat Eduard Pujol.

Una trentena de diputats de Junts per Catalunya (JxCat) estan reunits des d'aquest migdia a Brussel·les per decidir l'estratègia que ha de seguir el grup després que el jutge Pablo Llarena hagi prohibit a Jordi Sànchez sortir de la presó per assistir al ple d'investidura. La reunió ha començat formalment a les 12.30 h, tot i que els diputats ja han mantingut trobades prèvies amb Carles Puigdemont des de les 10.30 h.

Ni Puigdemont ni els diputats reunits a Brussel·les -tots menys Jordi Sànchez, que és a la presó, i tres més que tenen prohibit sortir de l'Estat- han fet declaracions a l'entrada a la reunió, però Pujol ha aprofitat una pausa per sortir a explicar a la premsa que no presentaran cap candidat alternatiu. Almenys per ara.

És la tercera reunió de JxCat a Brussel·les des de les eleccions del 21-D. L'última va ser el 5 de febrer. En aquesta ocasió, la trobada del grup se celebra a l'Hotel Marivaux, al centre de Brussel·les, i no a l'hotel on habitualment Puigdemont celebrava reunions de treball, l'Husa President Park.

stats