Política 25/09/2018

JxCat i ERC acorden obviar les suspensions sense desobeir Llarena

Es comprometen a deixar la decisió en mans del ple però no aclareixen què sotmetran a votació

Núria Orriols / Aleix Moldes
3 min
El president del Parlament, Roger Torrent, al costat del vicepresident, Josep Costa, ahir a la sala de premsa del Parlament.

BarcelonaLes negociacions per les suspensions dels diputats presos i exiliats van allargar-se dilluns fins a última hora de la nit en una reunió al Palau de la Generalitat entre el president, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i diversos membres de la mesa del Parlament. El resultat, un acord que ha d’acabar definitivament amb el risc de bloqueig de la cambra. JxCat i ERC creuen que han trobat una fórmula que, sense desobeir obertament la suspensió decretada per Llarena, tampoc doni l’aparença d’acatar la decisió del Suprem.

Serà el ple qui decideixi, tot i que dimarts ni el president del Parlament, Roger Torrent, ni el vicepresident, Josep Costa, van voler detallar l’acord. Segons diverses fonts consultades, però, dilluns també es va tancar el document que ha de servir de base per a la votació. Haurà de ser la comissió de l’estatut del diputat qui elabori el dictamen basant-se en el text acordat -i en les possibles esmenes que hi presentin els grups parlamentaris- perquè després sigui el ple el que validi l’acord, que, com va subratllar ahir Torrent, complirà tres premisses: “Que els diputats conservin l’escó, que no s’alterin les majories parlamentàries i que els acords i les votacions del ple siguin efectius”.

Les dues primeres condicions no han estat mai en perill, perquè fins i tot el jutge instructor Pablo Llarena deixava clar en la interlocutòria de suspensió que ningú hauria de renunciar a l’acta de diputat i que, per mantenir les majories, els grups parlamentaris podrien seguir comptant amb els vots dels suspesos. La tercera premissa, en canvi, ha sigut el gran cavall de batalla durant els últims tres mesos.

Un dictamen a punt

Què vol dir que l’acord hagi de ser efectiu? Bàsicament que no pugui ser impugnable pels tribunals. Per tant, no hi ha d’haver marge perquè s’interpreti que el Parlament està desobeint una resolució judicial, expliquen les fonts. Si, com defensava abans de l’estiu JxCat, el ple rebutja les suspensions -ERC aleshores volia substituir-los sense passar per l’hemicicle-, fonts jurídiques apunten que la fiscalia es podria querellar contra la mesa, que és la que ha rebut l’ordre directa del jutge. Però la mesa -com van explicar aquest dimarts el president i el vicepresident- podria al·legar que s’ha limitat a seguir el que diu l’article 25 del reglament: que qualsevol suspensió ha de passar per la comissió de l’estatut del diputat i després pel ple. “En tot cas, seria interpretable”, expliquen les fonts.

Al ple es votaran les suspensions, però no només. El document, que serà presentat de manera imminent, inclourà també la fórmula amb què ERC i JxCat plantegen que els sis diputats puguin continuar exercint el vot. Llarena ja va obrir la porta a una delegació de vot sui generis, cedint el vot a diputats dels seus grups. En el que no hi ha dubte és en el sou: els suspesos no cobraran.

Altres fonts apunten que l’exposició de motius del dictamen serà dura contra Llarena i la vulneració dels drets dels diputats processats. En tot cas, dimarts ni a la mesa ni a la junta de portaveus es van donar més detalls i, de fet, l’únic punt aprovat per la majoria sobiranista va ser el de traslladar les gestions a la comissió parlamentària pertinent. JxCat i ERC van preferir esquivar les preguntes i van ser els únics grups que no van comparèixer davant la premsa.

La CUP reclama desobediència

La CUP va voler refermar que només avalaran la desobediència davant la interlocutòria de Llarena, informa Marc Toro. “Defensarem sempre que aquestes suspensions no s’apliquin a cap dels diputats a qui es demana 30 anys per haver posat urnes”, va dir la diputada Maria Sirvent. La CUP lamenta que la situació s’hagi “dilatat excessivament”, perquè entenen que sempre s’hauria d’haver desobeït.

Aquesta mateixa setmana, Torrent constituirà la comissió de l’estatut del diputat i la previsió és donar un període curt d’esmenes perquè en el ple de la setmana que ve, el de política general, es pugui votar l’acord. De moment, no s’ha començat a negociar amb l’oposició, però ja tenen el vistiplau dels presos polítics i de Puigdemont.

stats