Política 23/02/2018

JxCat presenta sense ERC la resolució que constata la destitució "il·legal" del Govern i la legitimitat de Puigdemont

El text afirma que l'actual president de la Generalitat té la majoria per ser reelegit al Parlament

Núria Orriols / Aleix Moldes
3 min
Puigdemont arribant al Parlament per a la compareixença sobre l'1-O

BarcelonaJunts per Catalunya ha presentat aquest divendres sense ERC una proposta de resolució per restituir les institucions i rebutjar el 155 i la repressió. El text, que han treballat amb els republicans però que han acabat registrant en solitari, ha de servir per legitimar simbòlicament el president, Carles Puigdemont, i el seu Govern al Parlament abans de la investidura. La resolució consta de diferents punts, en els quals es constata que el Govern de la Generalitat va ser destituït de forma "il·legal" amb l'aplicació de l'article 155 i que Puigdemont compta amb la majoria parlamentària per ser escollit president de la Generalitat després de les eleccions del 21 de desembre.

"El Parlament denuncia, com a dipositari de la voluntat del poble de Catalunya, la destitució il·legal i il·legítima del president de la Generalitat i el seu govern mitjançant l'article 155 [...] i proclama la seva voluntat i el compromís de restaurar la institució de la presidència de la Generalitat", afirma. A més constata que Puigdemont ha "estat avalat pel resultat de les eleccions del 21 de desembre" i que segueix comptant amb la majoria parlamentària "suficient" per poder-lo "ratificar com a president".

En roda de premsa, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha descrit la resolució com el "punt de partida" de la legislatura i ha defensat que ara és el moment de "defensar el dret de Puigdemont a ser candidat". "És el primer gran acte de dignitat que oferirem en aquest Parlament en aquesta legislatura", ha dit, "volem denunciar que les nostres llibertats estan embogides".

Quim Torra i Eduard Pujol, diputats de Junts per Catalunya, en la roda de premsa d'avui al Parlament

"Hem decidit tirar pel dret i entrar aquesta proposta de resolució", ha afirmat Pujol, "no poden passar més dies", ha afegit. Pujol ho ha deslligat de la resta de la negociació que estan mantenint amb ERC, una negociació "complicada", però s'ha mostrat convençut que arribarà a bon port. "Puigdemont continua sent el nostre candidat a la investidura", ha assegurat Pujol, malgrat que s'estigui cuinant també en privat el pla B.

Pel que fa a les repercussions judicials que pugui tenir la resolució, el diputat de JxCat ha assegurat que no preveu problemes a l'hora de tramitar-la a la cambra, ja que no és una proposta que busqui col·lisionar amb el Tribunal Constitucional.

Les negociacions es reprenen i la CUP reclama un acord per escrit

Després del registre de la proposta, fonts republicanes han assegurat a l'ARA que no esperaven presentar-la fins que hi hagués un acord global entre les dues formacions. "Com sempre hem dit, nosaltres no presentem iniciatives aïllades si no hi ha un acord global que inclogui investidura efectiva, Brussel·les, acord de govern i estructura d'executiu", afirmen les mateixes fonts. El fet que JxCat ho hagi presentat en solitari, sense ERC, és un indicador de l'estat de les relacions amb els republicans. Ahir les dues formacions van congelar les negociacions per les tensions a l'hora de concretar l'estructura del Govern però aquest divendres el matí s'han tornat a reprendre.

Les dues formacions s'han reunit amb la CUP per traslladar-los quin és l'estat de la qüestió. La reunió s'ha fet a instàncies de la CUP que, posteriorment, ha emplaçat als dos partits a posar per escrit el pacte. El diputat Vidal Aragonès, en declaracions als mitjans de comunicació, ha instat ERC i JxCat a traslladar-los el pacte en un document perquè el puguin sotmetre a debat de la seva militància. Vidal ha reiterat que no es pronunciaran fins que hi hagi un pacte tancat.

El moviment de JxCat arriba just abans de les reunions de la mesa del Parlament i la junta de portaveus que han de fixar la data i l'ordre de dia del ple que ha promogut Ciutadans abans de la investidura. El pla dels independentistes passa per aprovar aquesta resolució en aquest ple i, així, legitimar les institucions.

Amb el registre de la proposta, la mesa del Parlament i el president, Roger Torrent, hauran de decidir si tramiten el text. En funció de com sigui el contingut, els lletrats de la cambra podrien objectar que contravé l'article 155 i les resolucions del Tribunal Constitucional.

La proposta de resolució de JxCat que constata que el Govern va ser destituït de forma il·legal amb el 155
stats