Política 15/10/2019

JxCat i ERC presenten una moció per l'amnistia i l'autodeterminació al ple de la Diputació de Barcelona

El text, que es votarà dijous al ple, necessitarà el suport dels comuns per tirar endavant

Marc Toro
2 min
L'alcalde de Moià i representant d'ERC a la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras

BarcelonaJxCat i ERC han acordat presentar una moció conjunta de "rebuig" a la sentència del Procés que es debatrà i votarà dijous en un ple extraordinari de la Diputació de Barcelona. El text reclama la "llibertat immediata" dels presos polítics i exigeix l'amnistia de tots els represaliats, però també busca mostrar el "compromís" de la institució amb el dret a l'autodeterminació.

Els dos grups independentistes han impulsat aquest text en un moment en què no hi ha acord al Parlament entre els dos partits i la CUP per presentar una proposta de resolució conjunta en resposta a la sentència. El mateix dia en què es debatrà la moció a la Diputació, de fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, compareixerà a la cambra catalana per reaccionar a la resolució del Tribunal Suprem en un ple on, a priori, els grups no votaran cap document.

La moció de la Diputació només tirarà endavant si s'hi sumen els comuns, ja que JxCat i ERC sumen 23 representants al ple, d'un total de 51. Per arribar als 26 de la majoria absoluta, previsiblement comptaran amb la diputada de Tot per Terrassa, però es pot donar per descartat el suport del PSC, PP i Cs. Caldrà, doncs, que com a mínim dos o tres diputats dels comuns hi votin a favor.

El text també crida a l'adhesió de la institució a "totes les mobilitzacions" de rebuig a la sentència i referma el "caràcter pacífic i no violent" de l'independentisme. Finalment, també emplaça l'ens a "treballar conjuntament" amb el Parlament i el Govern i a participar en una "assemblea d'electes a favor dels drets polítics i la llibertat". Caldrà veure si la moció té algun efecte en el govern de la Diputació, que comparteixen PSC i JxCat. L'acord entre les dues formacions, però, deixava al marge les qüestions relacionades amb el Procés.

stats