CORRUPCIÓ
Política 19/06/2015

Jutgen Buils i Bonet per desviar 985.000 euros públics

Anticorrupció demana 40 anys de presó a 7 acusats

J. Perelló
3 min
Francesc Buils ja va entrar a presó per malbaratament de fons públics, igual que l’exdirector de l’Inestur, Antoni Oliver, ambdós d’UM.

PalmaLa fiscalia reclama 40 anys de presó i el retorn dels 985.000 euros públics desviats de la Conselleria de Turisme als set acusats en l’operació Bitàcora, que s’asseuran a la banqueta des del proper dilluns. Entre els acusats s’hi troben l’exconseller de Turisme Francesc Buils, actualment en presó per d’altres condemnes i a qui es reclamen 9 anys de presó, l’exassessor de Turisme Miguel Àngel Bonet, a qui també es demanen 9 anys, i l’exresponsable de la patronal d’agències de viatges, Silvia Riera, per a qui se’n demanen 6.

El fiscal explica que els acusats feren servir un sistema que es repeteix una i mil vegades en els casos del saqueig de fons públics. Un organisme de l’Administració, en aquest cas la Conselleria de Turisme, fa un conveni amb una entitat privada, l’associació Bitàcora, representada per Silvia Riera, que consisteix que el Govern aporta fons públics i l’entitat privada ha d’executar un projecte. En aquest cas, l’objecte del conveni era la promoció del turisme nàutic, amb el “petit” detall que l’associació s’havia constituït només uns mesos abans del conveni i que, per tant, la seva experiència i bagatge eren nuls.

Un segon conveni es realitzà entre Bitàcora i IB Blau, consorci creat “expressament” per la Conselleria de Turisme per poder aportar més recursos a la trama pressumptament corrupte que ara s’enfronta al judici.

Tot i la nul·la solvència de Bitàcora, Turisme confià a aquesta associació dos convenis amb què hauria pogut disposar d’1,4 milions d’euros, si bé “només” es varen desviar pressumptament 985.000 euros, quantitat que es reclama als acusats de manera solidària.

El fiscal anticorrupció té molt clar que Bitàcora no va intentar promocionar el turisme nàutic, sinó que era una entitat que només serví de pantalla per buidar les arques públiques simulant activitat. En el seu escrit relata com les factures i les justificacions no tenien cap tipus de rigor i que en absolut responien a activitat real, sinó a l’intent de beneficiar directament una sèrie de persones, totes elles acusades, entre les quals es troba, a més de Riera, la qui era la parella sentimental de l’assessor jurídic de Turisme Miguel Ángel Bonet, Maria Magdalena Estarellas, per a qui el ministeri públic demana 6 anys de presó.

El fiscal critica amb duresa, a més de la pressumpta connivència dels acusats a l’hora d’expoliar la caixa pública amb una suposada promoció turística que mai no es va fer, el fet que la Conselleria de Turisme permetés la fórmula del conveni, sistema de què s’abusa sovint i que teòricament ha de consistir en l’aportació de recursos per part de les dues parts signants, és a dir, Administració i empresa o particular. En aquest cas, l’únic que aportava recursos era el Govern i, per tant, si realment es volia fomentar el turisme nàutic o qualsevol altre, calia un concurs públic per tal de garantir la transparència i la lliure concurrència, que el fiscal està convençut que ni Buils ni el seu assessor jurídic no pretenien en cap moment .

La Fiscalia considera que els acusats han incorregut en un delicte de malversació continuada en concurs medial amb falsedat documental i prevaricació, i altres de negociacions prohibides i frau a l’administració. A més de Buils, Bonet, Estarellas i Riera, també s’asseuran a la barra Cristina Sastre, Miquela Sastre i Baltasar Estarellas.

stats