Política 24/09/2018

Delgado diu que és objecte d’un atac "execrable” i assegura que té el suport de Sánchez

El PP i Cs augmenten la pressió sobre Delgado, que demà serà reprovada al Senat

Agències
3 min
La ministra de Justícia, Dolores Delgado, la setmana passada al Congrés durant la sessió de control.

MadridLa ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha admès aquest dilluns que va coincidir tres vegades amb el comissari José Manuel Villarejo, que ara està en presó provisional, durant l'etapa de 25 anys en què va exercir de fiscal a l'Audiència Nacional. En un comunicat, la ministra anuncia que compareixerà al Congrés a petició pròpia per donar explicacions. Afirma que l'estratègia processal de Villarejo és "atacar l'Estat i les seves institucions". "Primer va carregar contra la Casa del Rei amb gravacions relacionades amb el rei emèrit. Ara ataca l'executiu en la persona de la ministra de Justícia", afegeix després que el nou digital Moncloa.com hagi fet públic un àudio d'un dinar que es va celebrar el 2009 amb ella mateixa, el comissari Villarejo, el jutge Baltasar Garzón i alts dirigents de la policia espanyola.

Posteriorment, la ministra ha assegurat en un esmorzar informatiu a Madrid que "per descomptat" compta amb el suport del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha afirmat que està "enfadada", donat que els àudios han estat manipulats i els comentaris homòfobs que s’han donat a conèixer aquest dimarts no es referien a l’ara ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, sinó a una altra persona. Ha advertit que seguirà treballant perquè "tenim un objectiu superior a deixar-nos arrossegar per atacs que no tenen res de veritat, ni de sentit, i que són absolutament execrables".

Segons Delgado, ella no estava convidada al dinar però hi va anar acompanyant el magistrat Garzón, a petició d'aquest, amb qui comparteix una amistat "pública i notòria" des de fa 19 anys perquè van participar en la desarticulació de comandos d'ETA, entre d'altres. D'acord amb el comunicat, el dinar va ser convocat pel llavors director adjunt operatiu de la policia Miguel Ángel Fernández Chico per celebrar que el ministeri de l'Interior havia atorgat una medalla al comissari Villarejo.

Així mateix, la ministra assenyala que les informacions que la relacionaven amb suposats favors a un client del comissari Villarejo en un procediment d'extradició a l'Audiència Nacional durant la seva etapa de fiscal van ser desmentides tant per la fiscalia d'aquest tribunal com per la Comissió Internacional Contra la Impunitat de Guatemala (CICIG), l'organisme que reclamava aquesta persona.

En aquest sentit, Delgado ha defensat la "independència de la Fiscalia" i ha afirmat que el seu govern l'ha respectat "des del minut u". "Ningú ha donat una sola instrucció a ningú perquè aquest govern és diferent", ha asseverat. En tot cas, i preguntada sobre la situació dels presos polítics, ha expressat el seu suport absolut a la gent que està treballant a Catalunya amb "moltíssima professionalitat".

Delgado assegura que durant la seva etapa de fiscal també va treballar en diverses ocasions amb el comissari principal Enrique García Castaño, "igual que altres jutges i fiscals de l'Audiència Nacional", afegeix. I ha destacat que Castaño és un dels principals experts espanyols en matèria de terrorisme jihadista i d'ETA. Aquest comissari, igual que Villarejo, també està sent investigat i va ser detingut al juliol. La ministra acaba el comunicat assegurant que seguirà treballant com fins ara per millorar la qualitat de la justícia com a servei públic i anuncia que compareixerà al Congrés de Diputats a petició pròpia.

Reprovació al Senat

Delgado ha respost així a les pressions del PP i Ciutadans. Els primers asseguren que "ha mentit" perquè va dir que només havia coincidit en algun acte amb Villarejo –mai el ministeri va descartar que haguessin menjat junts–, mentre que Ciutadans ha demanat la compareixença en comissió a la cambra baixa abans que ella s'oferís a fer-ho a petició pròpia. Els populars, en canvi, pitgen l'accelerador i està previst que reprovin la ministra al Senat, on tenen majoria absoluta. El partit de Pablo Casado demana a Sánchez que mogui peça i l'obligui a dimitir. Dins el govern espanyol i el ministeri de Justícia mateix es creu que hi ha una cacera de bruixes de sectors conservadors de la magistratura i del PP i Cs en contra de la ministra, i consideren també que està sent víctima de Villarejo.

Trucada de Sánchez

La ministra de Justícia ha parlat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la qüestió. Segons fonts de la Moncloa, Delgado ha sigut "contundent" en la resposta: "No al xantatge de Villarejo, com ja va intentar amb el rei emèrit, i compareixença al Congrés a petició pròpia". Sánchez està de gira pels Estats Units i aquest dilluns encara no ha tingut cap compareixença pública.

stats