Política 27/10/2015

Junts pel Sí i la CUP erigeixen la declaració rupturista en fonament per a un acord global

Coincideixen que el redactat de la declaració facilita la incorporació també de Catalunya Sí que es Pot, que es va comprometre al seu programa amb un procés constituent "no subordinat". Catalunya Sí que es Pot, en canvi, rebutja la tramitació i vol votar una resolució pròpia

Gerard Pruna / Marc Colomer
3 min
Rull, Romeva i Rovira, durant la compareixença al Parlament / ACN

BarcelonaL'acord per a la declaració rupturista del Parlament és la primera constatació palpable de l'avenç de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP i esdevé el fonament per a un acord global entre les dues formacions independentistes majoritàries al Parlament. Així ho han constatat els portaveus dels dos grups parlamentaris, per bé que la CUP també ha advertit que la seva "voluntat d'arribar a acords" no pressuposa cap acostament a la investidura d'Artur Mas. És més, el diputat de la CUP Benet Salellas ha instat Junts pel Sí a proposar un candidat a la presidència de la Generalitat diferent d'Artur Mas per investir-lo ja en la primera votació, el 9 de novembre.

El registre al Parlament, tal com va avançar l'ARA divendres, de la proposta de declaració rupturista que s'aprovarà, si no hi ha cap imprevist, la setmana que ve, abans del ple d'investidura, ha precipitat la compareixença de tots els grups parlamentaris per valorar-la. Per al diputat de JxSí Raül Romeva, la declaració és una mostra que "hi ha voluntat compartida que el procés vagi bé i endavant". Això sí, ha reconegut que la negativa de la CUP a investir Mas esdevé en la negociació una "situació una mica més complexa" que no pel que fa a la resta de qüestions que s'han d'acordar.

"Hi ha una voluntat molt clara que el resultat [de les negociacions] sigui satisfactori", ha afegit Romeva, que ha defensat que és "bo i satisfactori" que totes les parts facin cessions. Precisament, la CUP ha considerat que l'acord per a la declaració és l'evidència de la seva "generositat", que demanen que sigui recíproca a l'hora de proposar un nom alternatiu al de Mas per a la presidència de la Generalitat.

Rebuig de Catalunya Sí que es Pot

Tant Junts pel Sí com la CUP han ressaltat que el redactat de la declaració és assumible per Catalunya Sí que es Pot, que es va comprometre al seu programa amb un procés constituent "no subordinat". La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha confiat que a l'acord s'hi puguin sumar "altres persones que estan d'acord que cal dur a terme un procés constituent on tingui cabuda tothom". El diputat de la CUP Albert Botran ha explicat que fa dies que van demanar reunió a CSQP per demanar-los que se sumessin a la declaració, però que encara no s'ha celebrat. "Volíem que s'incorporessin als treballs perquè es fessin seva aquesta declaració per sumar les forces necessàries per a un procés constituent no subordinat. Esperem que no hi hagi impediment perquè s'incorporin a una cosa que portaven al programa", ha argumentat.

Però la resposta l'ha rebut de boca del diputat de CSQP Joan Coscubiela, que ha anunciat el rebuig del seu representant a la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, a la tramitació de la declaració rupturista. Coscubiela ha advertit que la declaració és "la pitjor manera d'obrir la legislatura" i ha anunciat que vol que en el mateix ple també es debati una resolució pròpia per instar a un referèndum "urgent".

Ha advertit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que té l'oportunitat de demostrar que és "la presidenta de tots" admetent a tràmit també la seva proposta de resolució alternativa a la de la majoria independentista. Per a ell, la declaració de Junts pel Sí i la CUP es redueix a una operació de CDC per "amagar la corrupció al voltant de CDC i Mas" –ha arribat a considerar que podria ser una "pista d'aterratge" perquè la CUP investeixi Mas–, és un simple "paper mullat" amb "retòrica d'autoconsum" independentista i "nega la celebració del referèndum", que creuen que ha de forçar la ciutadania amb mobilitzacions si el 20-D no es dibuixa una majoria al Congrés que en permeti la celebració.

Obediència a la pròpia llei

Les referències explícites a la "desobediència", com volia la CUP, no consten en la declaració rupturista. Malgrat que no han volgut parlar directament de desobediència –Josep Rull ho ha traduït per "obediència al poble de Catalunya"– els tres diputats de JxSí han defensat que encara que el Tribunal Constitucional suspengués la proposta de resolució per a ells continuaria vigent: "Nosaltres no tornarem a aprovar una altra proposta perquè entenguem que ha quedat sense efectes", ha resumit Marta Rovira. Sigui com sigui, la CUP, conscient del seu pes parlamentari i social, ha admès que no planteja un desacatament immediat de les resolucions del TC, per bé que hi ha elements, com la pobresa energètica, que no admeten més dilacions.

stats