CAMÍ DEL 21-D
Política 13/11/2017

Puigdemont encapçalarà la candidatura Junts per Catalunya

El PDECat busca independents per als principals llocs de la llista

A. Moldes / N. Orriols
2 min
Puigdemont arribant al Parlament per a la compareixença sobre l'1-O

BarcelonaEl 21-D no hi haurà una llista única del sobiranisme, però sí una candidatura que reivindicarà l’herència de Junts pel Sí: Junts per Catalunya, el nom que rep la candidatura encapçalada per Carles Puigdemont. El PDECat recupera un dels noms que ja es va estar valorant durant la fundació del partit per fer una doble jugada. D’una banda, ser la candidatura que, nominalment, més recordarà la coalició unitària del sobiranisme del 27-S, i de l’altra, dur amagades unes sigles que no han acabat d’arrencar. De fet, oficialment Junts per Catalunya és la coalició entre el PDECat i Convergència. L’antic partit segueix existint amb l’única finalitat que la formació que liderarà electoralment el president de la Generalitat tingui garantit l’espai als mitjans públics i en la publicitat gratuïta i les bestretes de finançament en funció dels resultats electorals.

Puigdemont liderarà una llista acompanyat dels consellers empresonats. A la resta de la candidatura es prioritzarà la presència notòria d’independents. Fonts del partit no volen revelar noms, encara que hi situen “persones destacades del món de la universitat, de la medicina, de l’ensenyament, de l’economia”. També hi haurà membres del PDECat amb poc perfil públic fins ara i dirigents que hagin estat al Govern. Dues característiques que encaixen amb el nom d’Elsa Artadi, directora general de Coordinació Interdepartamental, amb projecció al partit i de la confiança de Puigdemont. Els que es dona per fet que no hi seran són els principals dirigents del partit: a part de Mas -inhabilitat-, no hi seran Marta Pascal ni David Bonvehí, que es dedicaran a seguir construint la formació. Neus Munté tampoc està clar que hi sigui.

Una de les persones en qui pensa el PDECat, segons va avançar 'Nació Digital', és el president de l’ANC, Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real des de fa gairebé un mes. Segons ha pogut saber l’ARA, Puigdemont tindrà una resposta en les pròximes hores. Oficialment, l’ANC segueix defensant la possibilitat d’una llista conjunta i, de fet, així ho van avalar els seus socis en una consulta interna dissabte.

La llista única

De fet, tot i que formalment l’aposta de Puigdemont suposa una tercera llista independentista, al costat d’ERC i la CUP, els promotors de l’agrupació d’electors per la Llista Unitària 1 d’Octubre seguiran endavant amb la seva iniciativa. Segons fonts pròximes al moviment, des de divendres -que es va presentar a l’Ateneu Barcelonès- s’han recollit 50.000 firmes. Només 5.000 menys de les necessàries per presentar-se el dia 17. “És l’hora de la transversalitat, seguim creient en la llista unitària i pel ritme de recollida [de firmes] és el que la gent vol”.

Al PDECat hi ha l’esperança que aquesta llista del president eviti el marcat descens que els pronostiquen les enquestes. El partit farà èmfasi en el fet que si l’objectiu de les eleccions és recuperar el govern legítim usurpat pel 155, l’única via per aconseguir-ho és que es mantingui el president, Carles Puigdemont. Un relat que també busca incomodar ERC, que s’ha negat a fer una llista conjunta amb el PDECat.

stats