Política 14/05/2019

La Junta Electoral Central prohibeix la participació d'Oriol Junqueras i Toni Comín en el debat de TV3

L'ens s'escuda en les reticències de la presó de Soto del Real amb l'horari del debat (22 h)

Aleix Moldes / Germán Aranda / Anna Mascaró
3 min
El candidat d'ERC a les europees, Oriol Junqueras.

Barcelona / MadridOriol Junqueras i Toni Comín no podran participar finalment en el debat entre els candidats a les eleccions europees que organitza aquest dimarts TV3. La Junta Electoral Central (JEC) ha denegat la sol·licitud del republicà rectificant en part la decisió inicial de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, que havia permès la participació del candidat d'ERC sempre que la presó de Soto del Real no s'hi oposés. Precisament ha sigut l'informe negatiu d'Institucions Penitenciàries de l'Estat el que ha motivat la JEC a excloure del debat el candidat republicà, segons ha informat en la resolució enviada als partits i a la televisió pública catalana.

Pel que fa Comín, la JEC ha informat a EFE de la decisió, que es basa en que participant per video-conferència des de Brussel·les no es garanteix la igualtat de condicions entre els participants, ja que no es pot tenir seguretat que Comín no sigui assistit per assessors o terceres persones. S'entén, a més, que l'absència de Comín és "voluntària", doncs no es pot considerar com a motiu "el fet d'intentar eludir l'acció de la justícia". La junta afegeix que "la formació política a la que pertany té una altra sèrie de candidats que poden participar en aquest debat en les mateixes condicions que la resta". Les resolucions responen al recurs presentat per Ciutadans a la decisió favorable de la Junta de Barcelona a la participació d'ambdós al debat d'avui.

L'horari d'inici del debat (22 h) i la seva duració prevista (dues hores) "es plantegen fora de l'horari establert per a la sala de videoconferències i, a més, resulten incompatibles amb el règim general de l'horari del centre penitenciari", argumenta la JEC. Cs i el PP havien recorregut la decisió de la Junta de Barcelona entenent que un candidat a la presó –i un d'exiliat com Antoni Comín– no podien participar en els debats de la televisió pública, entre altres raons perquè per videoconferència no tindrien les mateixes limitacions que la resta de candidats, que hi participaran de forma presencial.

En el mateix escrit, la JEC fa servir arguments alternatius per denegar, també, dues entrevistes a Junqueras previstes per dijous, 16 de maig, una a Catalunya Ràdio (9 h) i l'altra a l'ARA (10.30 h). En aquest cas l'organisme indica que "la sala de videoconferències ja està reservada durant aquest horari per a actuacions en diferents jutjats". El líder republicà sí que va poder ser entrevistat, en canvi, durant el cap de setmana passat per altres mitjans de comunicació, però encara no se l'ha autoritzat cap dia a participar en directe per videoconferència en un dels mítings de la campanya electoral. Aquesta situació que contrasta amb la de la campanya de les eleccions generals, en què Junqueras també era el cap de llista d'Esquerra i se li va permetre participar en diferents mítings, sempre que no coincidís amb les jornades del judici del Procés al Tribunal Suprem.

Cs: "Si hi ha un debat en igualtat serà perquè hi ha gent que no s'agenolla"

El substitut d'Inés Arrimadas al Parlament, Carlos Carrizosa, ha valorat aquesta tarda la resolució de la JEC. "Ens volien posar un debat amb un senyor (referint-se a Carles Puigdemont) que és un trampós compulsiu, perquè va enganyar tots els catalans, va dir que a Catalunya faria una República, va fer una declaració d'independència, no se'n va sortir, va dir als seus companys que 'ens veiem dilluns', i va agafar i va marxar", ha dit Carrizosa des d'un acte a Granollers. "Podria ser el Trampes de Bonanza (personatge de la sèrie) i també el senyor Toni Comín", ha dit.

"Nosaltres vam dir que això vulnerava el dret d'igualtat de tots els catalans", ha recalcat Carrizosa: "Puigdemont, Comín, Junqueras, no tenen un dret celestial a participar en els debats de TV3, i TV3 no té dret a modelar les normes del debat al gust dels altres candidats, i menys quan poden vulnerar la igualtat". El diputat ha tret pit d'haver-ho portat a la JEC, "i no el senyor Pedro Sánchez". Carrizosa ha demanat també a la Junta Provincial de Barcelona "que es miri una miqueta millor les coses", perquè la seva decisió de permetre el debat amb Junqueras i Comín ha estat esmenada per la JEC. "Si hi ha un debat avui en condicions d'igualtat, serà perquè hi ha gent que no s'agenolla", ha sentenciat. En el mateix sentit, Carrizosa ha assegurat que "quan un partit es queixa" no està "atacant els catalans" sinó demanant "imparcialitat d'una gran televisió, que desitjaríem que fos de tots, perquè si un dia governa Cs hi posarà professionals a la direcció".

Al seu torn, la diputada electa al Congrés i encara líder de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, també ha reaccionat a la notícia amb una piulada: "La democràcia i la igualtat tornen a guanyar davant el separatisme", ha asseverat.

stats