Política 13/05/2019

Puigdemont participarà al debat de TV3 si Junqueras pot fer-ho

La Junta Electoral de Barcelona deixa la decisió en mans de la presó de Soto del Real

Núria Orriols / Aleix Moldes / Germán Aranda
3 min
Comín i Junqueras, aquest dilluns a Barcelona / MANOLO GARCIA

BarcelonaCarles Puigdemont i Oriol Junqueras podrien acabar compartint debat aquest dimarts a les 22 h per TV3 després de més d'un any i mig sense veure's ni escoltar-se. El cap de llista d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, i el número 2 de la llista de JxCat, Toni Comín, tenen l'aval de la Junta Electoral Provincial de Barcelona per participar en el debat de TV3, previst per a aquest dimarts. I, si la decisió acaba sent ferma, JxCat ja ha explicat que rellevarà Comín per Puigdemont. De fet, ho ha expressat el mateix expresident a Twitter: "Mentre no deixaven anar al debat el vicepresident Junqueras, teníem clar que jo no hi podia anar. No seria just, no volem un avantatge fruit de la repressió. Si ell hi és, jo també hi seré".

L'expresident també afegeix que sentirà "emoció" si pot ser-hi amb ell. De fet, serà el primer cop que es tornaran a veure després d'un any i mig de presó i exili. Puigdemont i Junqueras han mantingut diferències estratègiques al llarg d'aquest temps i fins i tot han intercanviat algun retret a través dels mitjans de comunicació. Aquest dilluns, en una roda de premsa a l'ACN, Puigdemont ha defensat que l'exvicepresident té "tot el dret a fer campanya" i que hauria de poder estar en llibertat.

La resolució de la Junta, amb un vot particular en contra, estableix que "no pot prohibir la participació en el debat per via telemàtica, si bé s'hauran d'extremar les cauteles perquè aquesta circumstància no comporti avantatges per a cap dels candidats". Cs i el PP havien recorregut contra la intenció de TV3 de permetre que un pres polític i un exiliat representessin les seves respectives formacions al debat.

Tot i avalar la participació de Junqueras i Comín, la Junta de Barcelona deixa el cas del líder d'Esquerra en mans de la presó de Soto del Real. Fonts d'institucions penitenciàries, tanmateix, diuen que no poden autoritzar el debat perquè no han rebut cap interpel·lació de la junta a fer-ho i que, quan aquesta diu que "no pot prohibir la participació" s'està adreçant als partits que han presentat el recurs. O sigui, que a hores d'ara no poden decidir al respecte tal com demana la Junta. Des del sistema penitenciari, a més, adverteixen de les complicacions que suposaria la participació de Junqueras al debat, ja que el debat està previst a les 10 de la nit, horari en què els presos ja estan tancats a les seves cel·les fins a l'endemà, la sala de comunicacions on se celebraria està tancada i, "per motius de seguretat i regimentals", s'alteraria l'ordre de la presó.

El PP i Cs poden recórrer la decisió a la Junta Electoral Central i Ciutadans ja ha anunciat que ho farà. "Recorrerem la participació dels colpistes en el debat electoral a les eleccions europees", ha assegurat Carlos Carrizosa en un tuit: "Seguirem reclamant les mateixes regles per a tots".

El número 6 de la candidatura de Cs a les europees, Jordi Cañas, ha assegurat que el partit acudirà a la Junta Electoral Central que es pronunciï i que, en cas que no ho faci, el partit es plantejarà la seva participació en el debat. "Hi ha una situació de diferència d'aquest candidat respecte a la resta que serem al debat", ha dit Cañas, que serà l'enviat de Cs al programa: "Aquells que han atemptat contra l'Estat de dret a sobre es beneficien de la seva condició de fugat per obtenir privilegis", ha lamentat. En aquest sentit, ha dit que considera diferent la situació de Junqueras, que "rendeix comptes a la justícia" i Puigdemont, a qui ha titllat de "fugat" i "covard".

Cañas ha aprofitat la intervenció per reivindicar una de les mesures estrella del programa de Cs a les europees: una "modificació de l'euroordre perquè mai més un fugat de la justícia pugui aprofitar Schengen per perjudicar un estat membre".

stats