Política 15/03/2019

Quatre identificats per intentar retirar el llaç groc del Palau de la Generalitat

L'Ajuntament de Barcelona acata l'ordre i retira el símbol en suport dels presos de la façana

Ara
2 min
Els experts posen en dubte que l’espai públic hagi de ser neutral

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han identificat quatre persones aquesta matinada per haver intentat retirar una altra vegada la pancarta amb el llaç groc de la façana del Palau de la Generalitat.

Segons ha informat la policia catalana a Europa Press, els fets han passat cap a la una de la matinada, i els agents han intervingut també el penjador amb la qual intentaven retirar-lo. El compte de Twitter de l'organització Tabàrnia ha penjat un vídeo del moment, en què es veu com els concentrats empenyen els agents dels Mossos d'Esquadra i els acusen de "prevaricadors": "On éreu l'1 d'Octubre?", els crida un noi.

Un altre grup de persones ja havia intentat retirar el llaç ahir sense èxit, tot i que sí que van aconseguir despenjar el llaç de l'Ajuntament, fet que va provocar enfrontaments amb la Guàrdia Urbana. Avui els agents han obert diligències i les han enviat als jutjats, com ja van fer amb l'intent de retirar el llaç del consistori.

L'Ajuntament de Barcelona va retirar dijous al vespre el llaç groc de la façana. D'aquesta manera, el govern que encapçala Ada Colau ha acatat l'ordre que havia rebut al matí de la Junta Electoral Central. Segons fonts del consistori, la decisió es va prendre un cop consultat el secretari municipal.

La Junta Electoral de la província de Barcelona havia ordenat aquest dijous a l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, retirar el llaç groc de la façana de l'Ajuntament, després que el líder municipal del PP, Alberto Fernández, va denunciar la seva presència. Ordenava que ho fes "com més aviat millor i, en tot cas, abans de 12 hores des de la notificació" de l'acord, que es pot recórrer a la Junta superior en un termini de 24 hores després de rebre la notificació.

Examinant el document adjuntat a la denúncia, al qual ha tingut accés Europa Press, la Junta considera que els llaços grocs en el mobiliari públic i altres símbols i pancartes vulneren "flagrantment la neutralitat de l'Ajuntament", perquè aquests símbols exterioritzen la ideologia de determinats partits i persones que concorren a les eleccions, sosté.

Dijous a la matinada un grup d'encaputxats van intentar retirar pel seu compte el llaç groc de la façana del consistori i de la façana de la Generalitat. Dimecres el president, Quim Torra, es va negar a treure'l malgrat el requeriment de la Junta Electoral Central.

El govern municipal assegura que, després de sol·licitar un informe al secretari del consistori, va constatar l'obligació de retirar la simbologia, com ja va passar en les eleccions del 21 de desembre. Fonts municipals defensen que l'Ajuntament "vol contribuir a generar un clima de debat electoral serè i constructiu que es doni en el terreny de la política i no en l’àmbit judicial.

Pel que fa a les persones que van despenjar el llaç groc la nit de dimecres a dijous, apunten que s'han fet cinc identificacions.

stats