Política 12/06/2019

Junqueras reivindica que el conflicte torni a la política per resoldre’l amb diàleg i negociació

"Defensar la República des d’un Parlament no pot ser delicte"

Aleix Moldes
2 min

BarcelonaEl president d’ERC, Oriol Junqueras, ha aprofitat el torn de l’última paraula al Tribunal Suprem per reivindicar que el conflicte que l’ha portat a seure al banc dels acusats torni al terreny de la política, "d’on no hauria d’haver sortit mai". "El millor per a tothom seria tornar la qüestió al terreny de la política, al terreny del diàleg, la negociació i l’acord. Mentrestant, la meva feina hauria de ser promoure la democràcia i el bé comú", ha subratllat.

Junqueras ha definit com a "mala política" la que ha acabat judicialitzant el Procés i, en un discurs de menys de cinc minuts, ha insistit en diverses ocasions en apel·lar al diàleg "des del respecte als drets humans i a les llibertats". "Votar i defensar la República des d’un Parlament no pot ser delicte", ha defensat, i ha citat el cançoner de Petrarca per remarcar la importància que la ciutadania parli i s’entengui.

Com tampoc ja no va fer el 14 de febrer, quan a la mateixa sala de vistes va trencar el silenci forçat que mantenia des del 2 de novembre del 2017, Junqueras ha renunciat a defensar-se de les acusacions. L'estratègia que han seguit tant ell com Raül Romeva s'ha centrat en denunciar que han sigut sotmesos a un judici polític i, per tant, ells no han rebatut els fets esgrimits per les acusacions (sí que ho ha fet el seu advocat durant els últims mesos). L'exvicepresident del Govern s'ha reivindicat pacífic i compromès amb "la bondat humana", tal com ha dit que reflecteixen tots els seus llibres, articles i discursos. "Tots els que em coneixen, incloses les acusacions, són conscients d'això", ha dit.

La Fiscalia ha assenyalat Junqueras com el líder de la presumpta rebel·lió i reclama per a ell 25 anys de presó, que en el cas de l'Advocacia de l'Estat es redueixen a 12 anys per sedició i, a més, se l'acusa de malversació i desobediència. El líder republicà fa un any i mig que està empresonat i, a curt termini, està pendent de saber si el Tribunal Suprem li concedirà un permís (o la llibertat provisional) per agafar les credencials d'eurodiputat i participar en la sessió constitutiva del Parlament Europeu, el 2 de juliol a Estrasburg.

stats