Política 09/01/2020

El Suprem ignora la justícia europea i manté Junqueras a la presó

Veta la seva presència dilluns a Estrasburg però ERC presentarà batalla i no ho descarta

Laia Forès / Quim Bertomeu
4 min
Oriol Junqueras per videoconferència des de la presó de Soto del Real en una entrevista al diari ARA

Madrid / BarcelonaOriol Junqueras no serà dilluns a Estrasburg per participar com a eurodiputat en el ple del Parlament Europeu. El Tribunal Suprem considera que no té immunitat i rebutja que pugui sortir de la presó per fer efectiva la seva condició de parlamentari. La sala penal de l'alt tribunal, dirigida per Manuel Marchena, ha conclòs aquest dijous per unanimitat que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que reconeixia la immunitat de Junqueras no té vigència perquè el republicà ja està condemnat de manera ferma a 13 anys de presó. I la condemna, sosté la resolució, "comporta l'exclusió de la condició d'eurodiputat". En el seu escrit, el Suprem aixeca també la suspensió de l'execució de la condemna d'inhabilitació, que ara també és ferma.

En resum, l'alt tribunal ignora la decisió del TJUE al·legant que Junqueras ja no és un pres preventiu i que el judici va acabar abans de la proclamació del líder d'ERC com a eurodiputat. La decisió sorprèn atès que Marchena s'havia compromès a tenir en compte la decisió de la justícia europea encara que ja hi hagués sentència ferma. En canvi, conclou que Junqueras està inhabilitat i que no podrà ser eurodiputat encara que les urnes li atorguessin aquesta condició en les eleccions europees del 26 de maig: "La conseqüència de la condemna ferma de presó és, d'acord amb la llei electoral, inhabilitar Junqueras com a eurodiputat". El Suprem, doncs, tanca les portes al republicà per exercir com a diputat al Parlament Europeu.

És més, el Suprem considera que ni tan sols cal demanar cap suplicatori a l'Eurocambra, perquè ja no té immunitat. Segons la interlocutòria del Suprem , "la immunitat del desplaçament" reconeguda pel Tribunal de Justícia de la UE no era un "blindatge" davant la sentència del Procés. El tribunal ha comunicat aquest mateix dijous la decisió tant al Parlament Europeu com a la Junta Electoral Central (JEC).

Els magistrats assenyalen que en "futures situacions" aplicaran la "innovadora doctrina" del TJUE, que ha establert que qualsevol pres preventiu que adquireixi la condició d'eurodiputat –cosa que passa des del mateix moment de ser electe– haurà de ser posat en llibertat per poder prendre possessió del càrrec, però adverteix que es pot mantenir la mesura cautelar de presó "amb caràcter excepcional sempre que l'òrgan judicial ho consideri necessari".

No anul·la la sentència del Procés

Els magistrats tampoc anul·len la sentència del Procés, si bé Junqueras –segons la sentència de la justícia europea– va adquirir la immunitat després de les eleccions europees, mesos abans de ser condemnat a 13 anys de presó amb la sentència del Procés. El tribunal subratlla, però, que quan el dirigent d'ERC va ser proclamat electe el 13 de juny, el judici feia un dia que s'havia acabat. No és un detall menor: Marchena insisteix en aquest punt. Junqueras no estava condemnat el 13 de juny però estava jutjat. No va ser proclamat eurodiputat fins l'endemà d'acabar-se el judici.

El tribunal estudiava des d'aquest matí quin encaix li podia donar a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. I Marchena ho ha resolt de la manera més senzilla: ignorant-la. El Suprem, però, entra en una clara contradicció: en un primer moment va suspendre l'execució de la pena d'inhabilitació a Junqueras mentre estudiava la resolució de Luxemburg. En canvi, ha acabat resolent que la decisió del TJUE és paper mullat perquè el líder d’ERC ja estava jutjat, condemnat i inhabilitat, una decisió que era de sobres coneguda abans d'estudiar la sentència europea.

El Tribunal Suprem també ha desestimat aquest dijous el recurs presentat per Oriol Junqueras a la decisió de la Junta Electoral central (JEC) de retirar-li la condició d'eurodiputat. Junqueras havia demanat a l'alt tribunal que suspengués la decisió de manera cautelaríssima, però la sala contenciosa administrativa del Suprem s'hi ha negat. El Suprem també ha començat a analitzar avui el recurs del president de la Generalitat, Quim Torra, per deixar en suspens la inhabilitació dictada per la JEC. Segons fonts jurídiques, el recurs es resoldrà divendres.

"Vergonya i escàndol"

"Vergonya i escàndol" ha sigut la reacció en calent d'Esquerra a la decisió del Suprem. Per als republicans, l'alt tribunal ha protagonitzat un "Brexit judicial" amb què ha situat Espanya "fora de la legislació europea". Malgrat que Junqueras havia topat sempre amb tots els intents de ser alliberat pel Suprem, el partit republicà veia aquesta vegada una escletxa real per aconseguir la seva llibertat i el resultat l'ha tornat a decebre, aquest cop amb més força, si era possible. Passades unes hores, el partit ha detallat una mica més els pròxims moviments per seguir intentant la llibertat del seu líder.

En clau judicial, la defensa de Junqueras presentarà un recurs de súplica al mateix Suprem perquè revoqui la seva decisió. En clau política, el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha interpel·lat directament el president del Parlament Europeu, David Sassoli, perquè "protegeixi la immunitat" de Junqueras. És una incògnita les possibilitats d'èxit que puguin tenir aquests dos moviments, però la premissa d'ERC és moure's i seguir movent-se per no donar-se per vençuda. Aragonès fins i tot ha visualitzat una possibilitat real encara perquè Junqueras sigui dilluns a Estrasburg, però no ha volgut ensenyar les cartes. Els tres pròxims dies poden ser molt llargs, ha deixat entreveure. Una cosa sí que ha deixat clara: tots els camins que recorri ERC seran "viables i transitables". En definitiva, que ERC no contempla obrir les presons perquè en surtin els presos polítics. "Si la decisió que prenem és obrir les presons, al cap d'un minut les tornarien a tancar. Si no ho fes el Suprem ho farien els Mossos", ha conclòs.

Malgrat l'enuig amb el Suprem, els republicans han enviat una missatge a l'Estat en clau constructiva. La taula de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat no perilla. És més, Aragonès ha considerat que ara és més necessària que "mai" per portar el conflicte definitivament a una "via política" i allunyar-lo de "jutges i fiscals".

Silenci de l'Eurocambra

Mentrestant, el Parlament Europeu no ha obert la boca. Després de la decisió del Suprem, la pilota era a la seva teulada. I allà seguirà almenys fins aquest divendres. Tocats dos quarts de vuit del vespre, fonts de la cambra comunicaven que aquest dijous no dirien res, informa Aïda Sánchez. La raó és que el serveis competents demanen temps per estudiar el document enviat pel Tribunal Suprem. No està clar ni que es pronunciï demà, però el compromís és fer-ho abans del ple que se celebra dilluns a Estrasburg. Junqueras és des d'avui una mica més lluny de sortir de la presó i exercir d'eurodiputat, però el Parlament Europeu encara no ha dit res, i ERC creu que la partida encara no ha acabat.

Carta del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, a l'Eurocambra
stats