Política 02/12/2017

Junqueras desafia l’Estat a acatar el resultat electoral

L.v.
2 min
El president de l’ANC, Agustí Alcoberro, durant el seu discurs.

BarcelonaL’organització havia dit que es donaria màxim protagonisme a la música i es limitarien els discursos, però el cert és que el concert va tenir una bona dosi de missatges polítics. Alguns familiars dels empresonats van llegir cartes dels consellers escrites des de la presó, com el cas del vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que va desafiar l’Estat a acceptar el resultat de les eleccions. “La pregunta clau és si el govern espanyol acceptarà la voluntat de les urnes. No formalment, sinó de manera real: si el que els electors diguin serà atès o bé desatès i perseguit”, va dir Imma Bromera, una familiar de Junqueras.

El vicepresident, que va insistir que ni ell ni la resta de consellers empresonats renunciaran mai “a la llibertat i a la justícia”, va apuntar que el 21-D servirà per tornar a col·locar Catalunya a l’agenda europea i internacional. “Hem de demostrar que estem al costat de les urnes”, va dir. En la mateixa línia, el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, va fer una crida a votar “sense ràbia ni rancor”. “No ens fa falta la violència i l’abús per imposar-nos, la nostra aposta són els ponts i el diàleg”, va afirmar.

A més de fer crides a anar a votar, els consellers també van voler agrair a l’independentisme civil haver demostrat, una vegada més, la seva capacitat mobilitzadora. “Gràcies a tanta gent que no us rendiu mai per defensar la causa de la llibertat i les nostres institucions. Ningú ens regalarà res, i per això ni defallim ni ens rendim”, va expressar Carles Mundó, el conseller de Justícia.

També va voler ser-hi present el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. I no només a través dels càntics de la gent -els assistents van cantar “Puigdemont, el nostre president”-, sinó també a través d’un vídeo, en què va reclamar als sobiranistes que no perdin “l’esperança” i segueixin “dempeus” per assolir la independència. El president va agrair els donatius a la caixa de solidaritat. “Quan toca, tothom hi posa de la seva part. Ens dona força per continuar”, va afirmar.

En el cas d’alguns consellers, en lloc de traslladar missatges des de la presó, van ser els familiars els que els van dedicar unes paraules, en el que van ser els moments més emotius de l’acte. Per exemple, la filla de Jordi Turull va referir-se al seu pare com una persona “càlida i generosa, amant de la llengua i la cultura”, mentre que la dona de Josep Rull va explicar que la seva colla d’amics s’ha de sortejar qui el va a veure a la presó perquè tots tenen ganes d’acompanyar-lo. “T’esperem amb un llaç groc perquè ets el nostre amic i sabem que tornaràs”, va dir.

Demà, data clau

Tant els assistents com l’organització tenien la mirada posada en aquest dilluns, el dia en què el jutge del Suprem Pablo Llarena ha de decidir si els consellers i els Jordis surten en llibertat. El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, va deixar clar que “passi el passi caldrà continuar el combat per la llibertat”. Tots volen que ho facin fora de la presó.

stats