Política 05/06/2019

Junqueras i Forn demanen permís per sortir de la presó al Suprem per agafar l'acta d'eurodiputat i regidor

Els electes a l'Eurocambra han de prometre la Constitució davant la Junta Electoral Central

Ot Serra / Núria Orriols
4 min
Junqueras, Sànchez,  Rull i Turull prometent la Constitució dimarts al Congrés.

Madrid / BarcelonaOriol Junqueras i Joaquim Forn demanen al Tribunal Suprem que els permeti fer els tràmits necessaris per ser eurodiputat en el cas del president d'ERC i regidor a l'Ajuntament de Barcelona en el cas del cap de llista de JxCat. La defensa de Junqueras ha presentat un escrit en el qual demana un permís per assistir al Congrés a la sessió de jura o promesa de la Constitució del 17 de juny. Els eurodiputats electes estan citats per fer aquest tràmit abans de la sessió constitutiva al Parlament Europeu del 2 de juliol, segons ha comunicat la Junta Electoral Central (JEC) als implicats. Així es desprèn del text presentat per la defensa del president d'Esquerra al tribunal que jutja el Procés, a qui demana que li concedeixi un permís com ja va fer amb motiu de l'assistència a la sessió constitutiva del Congrés el 21 de maig.

Al seu torn, Forn també ha presentat un escrit a la sala segona del Tribunal Suprem perquè se li permeti assistir a la declaració de béns a l'Ajuntament de Barcelona el 14 de juny i a la sessió constitutiva del consistori l'endemà, el 15 de juny. Durant la campanya electoral, el cap de llista de JxCat es va comprometre a ser al consistori aquest dia, acompanyat de tot el seu equip, tot i que ara depèn de la decisió que prengui l'alt tribunal.

Forn i Junqueras s'agafen al precedent del Congrés dels Diputats, quan el Suprem va autoritzar els electes en presó preventiva –Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez i el mateix Junqueras– a acudir a la cambra baixa i poder prometre la Constitució el dia de la sessió constitutiva. Un requisit imprescindible, segons el reglament del Congrés, per poder prendre possessió de l'acta. Ara bé, també hi ha altres precedents en què no ha sigut així: és el cas dels presos escollits diputats del Parlament, a finals del 2017, ja que en el reglament de la cambra no especificava l'obligatorietat d'estar present a l'hemicicle. En aquell cas, Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Oriol Junqueras van prendre possessió de forma documental, sense sortir de la presó.

Sol·licitud per prometre la Constitució el dia 17 de juny

L'escrit de Junqueras demana al Tribunal Suprem poder sortir de la presó per assistir, a les 12 del migdia el 17 de juny, davant la Junta Electoral Central, a prometre o jurar la Constitució. Segons la llei orgànica de règim electoral i la interpretació que en fa la JEC, els parlamentaris europeus electes han d'acudir presencialment a la cambra baixa per recollir l'acta de diputat. De fet, és amb aquest argument –que s'hi ha de ser de forma física– que els volen denegar a Carles Puigdemont i Toni Comín –electes de JxCat– la possibilitat de ser eurodiputats de ple dret. Tal com va publicar l'ARA, la JEC pretén impedir que Puigdemont i Comín assisteixin a la sessió constitutiva de l'Eurocambra a Estrasburg eliminant-los de la llista definitiva d'eurodiputats per no ser el dia 17 de juny a Madrid per prometre la Constitució.

És per això que l'escrit de Junqueras assumeix que, com a diputat electe, el Suprem li concedirà el permís per poder fer els tràmits de forma presencial (si li permetés fer-los a distància estaria obrint la porta que també ho poguessin fer els exiliats). Una altra cosa serà si després, en la sessió constitutiva del 2 de juliol a Estrasburg, el líder d'ERC pot assistir-hi. Està en presó preventiva i té el passaport retirat, de manera que obligaria el Tribunal Suprem a prendre una altra decisió sobre aquesta qüestió concreta.

Vegeu aquí el difícil camí de Junqueras i Puigdemont fins a la sessió constitutiva de l'Eurocambra:

El difícil camí cap al Parlament Europeu de Junqueras, Comín i Puigdemont

Els tràmits per prendre possessió de regidor

En el cas de Forn, l'escrit cita l'article 2.3 del reglament orgànic municipal, que regula la sessió constitutiva de l'Ajuntament de Barcelona. Estableix que "un cop constituïda la mesa d'edat i declarada oberta la sessió, el secretari general donarà lectura a l'acta de proclamació de regidors electes emesa per la Junta Electoral". Un cop comprovades les credencials, segueix el mateix article, "els regidors electes han d'expressar si els afecta alguna causa d'incompatibilitat i, en cas negatiu, prestaran jurament o promesa del càrrec".

D'acord amb aquesta disposició, l'advocat de Forn interpreta que la presa de possessió a Barcelona "és un acte que l'ha de fer de manera personal i presencial el regidor electe, com a premissa per poder prendre possessió del càrrec". I per aquest motiu demana un permís perquè pugui assistir el dia 15 de juny al consistori barceloní.

També sol·licita poder ser-hi el dia abans per poder fer els tràmits davant la secretaria general de l'Ajuntament, on ha de presentar la declaració de béns i activitats –un tràmit obligat.

Forn demana permís al Suprem per anar a la constitució de l'Ajuntament
Oriol Junqueras demana permís per assistir el 17 de juny al Congrés dels Diputats
stats