Política 15/09/2017

Junqueras: “Volen liquidar les institucions catalanes”

El president d’ERC diu que els catalans hauran d’escollir entre “referèndum o Rajoy”

Aleix Moldes
2 min
Oriol Junqueras durant l’acte d’inici de campanya d’ERC, a Barcelona.

BarcelonaL’ultimàtum del ministeri d’Hisenda va centrar ahir el primer acte de la campanya d’ERC per a l’1-O. En menys de 48 hores Cristóbal Montoro assumirà el control absolut de la caixa catalana si el Govern no decideix abans renunciar al referèndum. Va ser el vicepresident del Govern i conseller d’Economia en persona qui va respondre al ministre. Li va garantir que cap de les seves “amenaces” evitarà que el pròxim 1 d’octubre els catalans votin per decidir el seu futur. Oriol Junqueras va denunciar que el govern espanyol està intentant aplicar l’article 155 de la Constitució per la porta del darrere, un article “dissenyat per acabar amb l’estat de les autonomies”. “És una manera encoberta de liquidar les institucions del país”, va insistir en el tancament del míting al barri del Poblenou de Barcelona.

Si Montoro compleix la seva advertència, “estarà posant en risc els serveis bàsics fonamentals” amb la intenció de “liquidar l’estat del benestar i acabar amb la prosperitat de l’economia catalana”. De fet, la prohibició d’actes sobre el referèndum al País Valencià i al País Basc demostra, segons Junqueras, que s’estan intentant “liquidar tots els principis fonamentals arreu de l’Estat amb l’excusa del referèndum”.

Sigui com sigui, el vicepresident de la Generalitat i màxim responsable de l’organització de l’1-O va demanar serenitat als catalans i determinació per votar massivament el pròxim 1 d’octubre. “O referèndum o Rajoy”, va exclamar per resumir el que s’hi juguen els catalans i la resta de ciutadans de l’Estat. Junqueras va assenyalar el PSC i el PSOE com a “còmplices” del PP per instar els ciutadans a no votar, i també es va dirigir als comuns per dir-los que “la moció de censura més gran a Rajoy és el referèndum de Catalunya”.

Tribunals europeus

ERC va obrir la seva campanya al Centre Moral i Cultural del Poblenou, contra el qual, probablement, la fiscalia obrirà diligències. Els responsables de l’equipament assumeixen que és un risc real, després que la Fiscalia de Tarragona ja ho hagi fet contra la Tarraco Arena, seu del primer acte de la campanya unitària del sí. Junqueras va compartir protagonisme ahir amb el conseller de Justícia, Carles Mundó, que no va dubtar a denunciar l’actitud de l’Estat contra el referèndum. Segons ell, per intentar aturar l’1-O el PP està disposat a “posar en risc la democràcia”. Amb contundència, Mundó es va dirigir als representants de la fiscalia per garantir-los que ERC continuarà fent campanya “exercint el seu dret fonamental a la reunió, a la llibertat d’expressió i al pluralisme polític”. I va apel·lar al Tribunal Europeu de Drets Humans, en qui confia perquè tard o d’hora “posi al seu lloc els tribunals espanyols pels seus abusos”.

La campanya d’ERC continua avui amb un míting a Sabadell. Ahir a Barcelona els arguments pel sí van tornar a quedar relegats a un segon pla, com ja havia passat la nit anterior a Tarragona. El dret de vot és la principal reivindicació que fa l’independentisme en aquest inici de campanya, i els responsables d’Esquerra subratllen que no hi pensen renunciar. Ho va resumir durant el míting la directora de Joventut del Govern, Marta Vilalta, quan va recordar que ja han deixat enrere el “Volem votar” per començar a cridar “Votarem”.

stats