Política 30/03/2020

Junqueras i Romeva demanen al TC que suspengui l'aplicació de la pena i els alliberi arran del covid-19

Cuixart ja ho ha fet, mentre que els presos de JxCat veuen marge en el reglament penitenciari

N.orriols
3 min
Oriol Junqueras (dreta), amb Raül Romeva i Joaquim Forn durant el primer dia del judici.

BarcelonaL'exvicepresident i líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, i l'exconseller d'Exteriors, també d'ERC, Raül Romeva, han presentat aquest dilluns un escrit al Tribunal Constitucional en què sol·liciten que se'ls suspengui l'aplicació de la pena de presó i se'ls alliberi arran de la crisi del covid-19. És a dir, que mentre el Constitucional no resolgui sobre el seu recurs d'empara contra la condemna del Tribunal Suprem, puguin estar-se fora de la presó, en confinament domiciliari.

La petició, consideren, ve reforçada per la crisi sanitària i el decret d'estat d'alarma del govern espanyol presidit per Pedro Sánchez. S'agafen a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut i del Consell d'Europa, que recomanen als estats buscar alternatives a les presons. També l'Alta Comissionada de les Nacions Unides ha fet declaracions en aquesta línia. De fet, el ministeri de Justícia i també la conselleria ja han pres mesures per distensionar els centres penitenciaris i permetre que els empresonats amb tercer grau passin el confinament a casa.

En l'escrit presentat al Tribunal Constitucional s'insisteix que amb la situació actual, a banda dels drets fonamentals que ja consideraven vulnerats, ara s'hi afegeix "l'afectació al dret a la vida, a la integritat física i moral, el dret a la dignitat i el dret a la vida familiar".

L'advocat dels republicans, Andreu Van den Eynde, assegura que, a banda que hi ha múltiples alternatives a la privació de llibertat en centres penitenciaris, arran de les mesures pel coronavirus la fuga no és viable: "La situació actual elimina qualsevol risc, ja que l'obligació del confinament i prohibició de circulació no justificada fa impossible la substracció de la justícia".

Els presos d'Esquerra s'afegeixen així a la petició que ja va fer la setmana passada el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en un escrit en termes similars. Es tracta, simplement, de demanar al Constitucional que resolgui de manera "urgent" una petició que ja havien posat sobre la taula quan van interposar el recurs d'empara contra la condemna que va dictar el Tribunal Suprem.

Els presos de JxCat veuen marge en el reglament penitenciari per poder passar el confinament a casa

Ara bé, malgrat les peticions dels empresonats d'ERC i Cuixart al TC, fonts jurídiques de la defensa de JxCat veuen marge en el reglament penitenciari perquè puguin passar el confinament a casa per decisió del departament de Justícia de la Generalitat –tal com explicava l'ARA divendres. De fet, ahir la parella de l'exconseller Jordi Turull va reclamar a través de Twitter al departament de Justícia que prengués mesures.

El departament de Justícia, arran del confinament, ha pres mesures per reduir la població reclusa en el cas dels presos que ja estaven classificats en tercer grau: la meitat passen el confinament al seu domicili a través d’un control telemàtic. I, en els últims dies, admeten, també s’han passat a tercer grau “alguns presos” classificats en segon grau que estaven “pendents de revisió”. Una via que, segons fonts de la defensa dels empresonats de JxCat, es podria aplicar als presos polítics.

El PDECat, preguntat en roda de premsa, s'ha mostrat partidari del tercer grau. "Nosaltres hem dit on havíem de dir que volem que surtin de la presó i que haurien d'estar en un segon grau", ha afirmat en roda de premsa el portaveu del PDECat, Marc Solsona. “Estem sorpresos”, afirmen fonts de la defensa dels presos de JxCat. Remarquen que avalen la política del departament per rebaixar el nombre d’interns a les presons, al límit, pel covid-19, però demanen que també s’apliqui als presos polítics. Asseguren que en els últims dies “desenes” de reclusos de Lledoners han passat a tercer grau, fins i tot en el cas de persones amb penes altes.

stats