Política 11/06/2018

Junqueras, a Pedro Sánchez: "Pot arriscar o pot quedar-se en postureig progressista"

L'exvicepresident no ha volgut entrar en la seva relació amb Puigdemont: "No és moment de retrets"

Ara
2 min
Junqueras avisa Montoro que ell centralitza els requeriments

BarcelonaOriol Junqueras demana al nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "respecte" per al govern de Catalunya i les reivindicacions que posin sobre la taula de diàleg que s'ha d'iniciar en els propers dies. "Pedro Sánchez haurà de triar si vol fer canvis superficials com José Luis Rodríguez Zapatero o ser un estadista. És a dir, pot arriscar o pot quedar-se en postureig progressista. Ja ho veurem", ha explicat Junqueras en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Junqueras s'ha expressat en la línia del nou executiu quan ha reiterat les seves peticions de diàleg amb el nou govern espanyol. Però ha avisat que no renunciaran "mai" als seus "objectius democràtics". "El millor camí serà sempre el més ample, el que permeti sumar més gent. I aquest camí no és necessàriament el més dret ni tampoc el més estret", ha argumentat l'exvicepresident. Tot i que la seva aposta pel diàleg és primordial, ha advertit que "el primer de tot és la nostra voluntat com a país".

De tota manera, el cap de files d'ERC s'ha mostrat escèptic que el govern espanyol accepti parlar del dret a l'autodeterminació: "Tant de bo", ha dit. Junqueras ha reconegut que no vol semblar "ingenu", ni tampoc posar un "compte enrere en fites tan determinants". Així, ha apostat per "persistir": "Hem de treballar per fer-ho possible, anar madurant fins que sigui imparable i siguem molts més els que hi donem suport". En aquest sentit, Junqueras també ha avisat que la feina d'ERC "no és estabilitzar el PSOE", sinó que el seu objectiu és "fomentar el diàleg i trobar una sortida democràtica en què es respecti la voluntat de la ciutadania".

L'exvicepresident català ja fa set mesos que està tancat a Estremera, però tot i així assegura que continua "refermat" en les seves "conviccions". En aquest sentit, ha admès que la part més dura de tot plegat és la familiar. "Estar reclòs és dur però el pitjor és la família, és tan injust que se'ls castigui a ells que no ho puc acceptar", ha denunciat. "Ja no és venjança, és acarnissament. Ens volen castigar i ho fan fent patir el nostre entorn, els nostres fills, infants encara", ha afegit. Per a Junqueras el nou executiu socialista "no ha emès cap mena de senyal" per solucionar aquesta situació.

Precisament, sobre les imatges publicades per l'ARA de l'interior de la presó d'Estremera, Junqueras ha assegurat que es van gravar sense el seu consentiment: "Ho desconeixíem", ha dit. Ha admès, però, que no són "imatges degradants". L'exvicepresident ha criticat el fet que els puguin gravar dins mateix de la presó. "Si donem carta de naturalesa al fet que et puguin gravar en qualsevol lloc de qualsevol manera, és obvi que autoritzem una intromissió en les nostres vides privades".

"Tothom té els seus motius"

Sobre la seva relació amb Carles Puigdemont, Junqueras no ha volgut entrar-hi. "No és el moment de retrets", i ha assegurat que "tothom té els seus motius" per prendre les seves decisions. Així, no ha entrat en si Carles Puigdemont s'ha posat en contacte amb ell des que és a la presó d'Estremera. L'exvicepresident també ha desitjat "sort i encerts" al nou president de la Generalitat, Quim Torra, i no ha volgut qüestionar-li la decisió de voler restituir l'expresident Carles Puigdemont.

stats