Política 21/03/2016

Junqueras: "Múrcia té una Hisenda més desenvolupada que la catalana"

El vicepresident assegura que "es farà tot el possible" per tenir a punt l'Agència Tributària d'aquí 16 mesos, però lamenta que "es parteix d'un nivell molt baix"

Georgina Ferri
2 min
Montoro i Junqueras divendres a la seu del ministeri d’Hisenda .

En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha assegurat que es farà tot el possible per tenir la Hisenda pròpia a punt d'aquí a 16 mesos, però ha lamentat que hi ha comunitats autònomes que tenen més desenvolupada la seva hisenda. "Catalunya no ha completat mai el marge autonòmic que tenia en aquest sentit, la liquidació d'alguns impostos la feien els registradors de la propietat i la recaptació executiva la tenia delegada al ministeri d'hisenda", ha afegit.

També ha afirmat que la independència serà "un procés inevitablement multilateral" i, per tant, "el paper de la Generalitat i de la societat serà determinant" i ha continuat dient que "hi haurà components de mobilització social que seran imprescindibles".

Acord en qüestions tècniques

Preguntat sobre la reunió de divendres amb el ministre Cristóbal Montoro, el vicepresident ha assegurat que "hi va haver acord en qüestions tècniques" com ara en el fet que els crèdits a curt termini de la Generalitat amb entitats financeres es puguin transformar a llarg termini. "Montoro no es va comprometre a res, va dir que ho estudiaria" ha assegurat Junqueras, que també ha afegit que "el govern espanyol és conscient que pot collar Catalunya, però no massa".

Junqueras també ha lamentat que segons la Llei d'Estabilitat pressupostària del Govern espanyol, a Catalunya li correspondria per aquest 2016 un dèficit de l'1,07% del PIB i, en canvi, l'executiu central li ha imposat un dèficit del 0,3%: "Això són 1.600 milions d'euros menys del que ens correspondria i s'han de sumar als 1.400 milions que ens deuen de la liquidació del model de finançament del 2014 i als 1.090 milions del 2015".

Pressupostos expansius al maig

El responsable de les finances públiques també ha assegurat que es farà tot el possible perquè es puguin aprovar els pressupostos pel 2016 al maig. "El nostre soci preferent és la CUP, però en parlarem amb tothom", ha dit. La conselleria que dirigeix passarà aquesta setmana els límits de depesa a tots els departaments, perquè puguin començar a elaborar els comptes públics, uns límits de despesa que seran superiors als de l'any anterior en algunes partides per poder encabir el pla de xoc social, l'increment salarial de l'1% i la recuperació de la paga extra del 2012, recuperació prevista en tres exercicis.

stats