Política 08/03/2016

Ofensiva de Junqueras: es reuneix amb De Guindos i truca a Montoro per les tensions de tresoreria de la Generalitat

El ministre d'Economia accepta que la Generalitat reconverteixi en deute a llarg termini un deute a curt termini de 1.600 milions que té amb els bancs, però falta el vistiplau d'Hisenda. El vicepresident català i Montoro es veuran avia

àlex Font Manté / Dani Sánchez Ugart
2 min
El Govern “vetllarà” per evitar el concurs a Cambrils

Barcelona / MadridLes urgències de tresoreria de la Generalitat estan obligant el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, a intensificar l’agenda de contactes amb el govern espanyol. Avui el responsable de les finances catalanes ha mantingut la seva primera reunió amb el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, i ha telefonat al responsable d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per traslladar-li les urgències del Govern.

Montoro i Junqueras han acordat que es reuniran els pròxims dies –probablement la setmana que ve– a Madrid per abordar possibles solucions a aquesta problemàtica, segons fonts del ministeri d’Hisenda.

La reunió amb De Guindos s'ha fet a l'aeroport del Prat, on el ministre ha aterrat procedent de Brussel·les i abans de marxar cap a Madrid.

Hi ha dos fronts que Junqueras necessitava abordar: d'una banda, la possibilitat de convertir el deute que la Generalitat té a curt termini amb els bancs. En total, són 1.600 milions d'euros que les entitats financeres ja han acceptat convertir en deute a llarg. Qui ha d'autoritzar aquesta operació és el ministeri d'Hisenda, però prèviament ha de rebre l'aval al ministeri d'Economia. És per això que avui s'han reunit De Guindos i Junqueras. Segons l'equip del vicepresident català, De Guindos ha donat llum verda a aquesta petició.

L'altre front que té obert Junqueras és l'avançament de la meitat dels 1.400 milions que el Govern té dret a rebre aquest any, i que fins ara Montoro s'ha negat a transferir malgrat les tensions de tresoreria que té l'administració catalana. Aquests diners, que corresponen a la liquidació del sistema de finançament del 2014, en principi s'han de pagar a l'estiu, però Catalunya i altres comunitats han demanat que s'avanci una part per fer front a necessitats immediates.

Albiol, molest amb De Guindos

La trobada entre De Guindos i Junqueras ha causat malestar al PP a Catalunya, que considera un "error" que el ministre es reuneixi amb el vicepresident. El coordinador general del partit, Xavier García Albiol, ha lamentat que, "des de la bona fe", el ministre "hagi caigut a la trampa de la Generalitat".

Albiol ha argumentat que l'actitud del Govern, "amb constants insults a l'executiu espanyol i al PP, és motiu més que suficient perquè no hi hagi reunions d'aquest tipus", i ha assegurat que hi ha "un profund malestar" al partit per com s'ha gestat la reunió entre Junqueras i De Guindos.

stats