Política 19/08/2020

El Poder Judicial aprova dividit un acord en què demana "respecte" a la seva independència

El CGPJ no concreta el motiu d'aquest pronunciament, al qual tres vocals voten en contra

Ot Serra
2 min
Carlos Lesmes, president del Suprem i del CGPJ / EFE

MadridLa comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat un acord en què demana "respecte a la independència del Poder Judicial, expressió de la divisió de poders". "És un element clau de l'estat de dret i de la pròpia democràcia. La confiança dels ciutadans en la independència de jutges i magistrats és la millor garantia per a la defensa dels drets fonamentals i les llibertats públiques de tots", diu el comunicat. La cúpula del CGPJ, però, s'ha dividit a l'hora de firmar aquesta resolució i només l'han avalat el president, Carlos Lesmes, i els vocals José Antonio Ballestero, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández i Juan Martínez Moya. En canvi, Álvaro Cuesta hi ha votat en contra –i presentarà un vot particular–, així com Rafael Mozo i Pilar Sepúlveda.

L'acord no explicita el motiu pel qual els membres del CGPJ han decidit aprovar aquest dimarts aquest recordatori. Arriba, però, després que s'hagi tornat a abordar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, arran de les paraules de l'exportaveu del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo en les quals advertia que era contrària al model actual d'elecció dels vocals: un pacte polític entre els dos principals partits per repartir-se les 21 cadires. Aquest dimarts, però, després de la sortida d'Álvarez de Toledo, la direcció del PP refredava l'acord.

Fonts del CGPJ asseguren que es tracta d'un "recordatori en general". "Cada vegada que un assumpte arriba als tribunals hi ha declaracions d'uns i altres desacreditant els jutges", indiquen fonts de la cúpula del Poder Judicial. Tot i que asseguren que el pronunciament no fa referència a un cas particular, l'últim que ha aixecat polseguera és la causa oberta al jutjat d'instrucció 42 de Madrid contra Podem per presumpte finançament irregular. Diversos dirigents del partit lila van carregar contra el jutge Juan José Escalonilla per haver ordenat diligències arran del testimoni de l'exadvocat de la formació José Manuel Calvente, que va ser qui va originar la causa amb una denúncia.

"Fa coses rares", va afirmar el portaveu adjunt de la formació lila, Rafa Mayoral, sobre el jutge instructor, en una de les primeres reaccions a la imputació. Després el líder de Podem i vicepresident segon, Pablo Iglesias, va publicar un fil a Twitter en què criticava les acusacions falses per les quals s'ha posat l'ombra de sospita sobre Podem des del seu naixement. "Informe PISA, muntatge a Vicky Rosell, documents falsos sobre comptes en paradisos fiscals... una llista interminable", es queixava Iglesias, en què reconeixia que els "canvis i el progrés no es produeixen sense la resistència dels vells poders". Tampoc Iglesias va ser explícit a l'hora d'assenyalar els protagonistes dels embolics judicials en els quals s'ha vist immers Podem.

stats