ENTREVISTA
Política 17/05/2019

Josep Melià: “Aquesta legislatura, el català no s’ha defensat ni s’ha promocionat prou”

És el Candidat d’El Pi a l’Ajuntament de Palma

Maria Fuster
3 min
“Aquesta legislatura, el català no s’ha defensat ni s’ha promocionat prou” Josep Melià

PalmaLa seguretat i la contundència amb què s’expressa Josep Melià, candidat a la batlia de Palma per part d’El Pi, no li impedeixen confessar que aconseguir els vots per entrar a l’Ajuntament és necessari per al futur del seu partit, referent del regionalisme de centre a Mallorca.

Palma és el gran repte d’El Pi?

Sí, és l’assignatura que no vàrem aprovar el 2015. Vàrem fer un resultat positiu a Mallorca amb tres diputats i tres consellers. Però, perquè el partit es consolidi i tingui força, ha de ser a Palma.

Què pensau dels partits que reclamen el centre?

Fa només dues setmanes que el reclamen, malgrat que han estat competint amb l’extrema dreta. Nosaltres ho feim des que vàrem néixer. Al Parlament no hem fet una oposició de blanc i negre, que és la que fan els blocs. Als ajuntaments hem estat capaços de pactar amb esquerra i dreta. Som el vertader centre.

Amb qui no pactaríeu?

Amb els extremistes. L’extrema dreta està ocupada per Vox i l’esquerra, per Podem; amb aquests dos partits, no ens hi veim governant.

Què ha fallat per vós aquesta legislatura a l’Ajuntament de Palma?

Darrere les bones paraules no hi ha hagut fets. S’apunten a totes les causes justes, que podem compartir, però no és la seva funció, sinó que Palma estigui neta, que les llicències d’obres s’atorguin en tres mesos, garantir que a les Fontanelles no es faci una gran superfície...

Quina és la proposta que teniu per al lloguer turístic?

La prohibició no ha provocat que baixin els preus. No hem de negar la realitat, sinó canalitzar-la. S’ha de poder fer amb qualitat, tenint en compte l’intercanvi de places i respectant la decisió de la comunitat de propietaris. He de dir que aquesta persecució que s’ha fet al lloguer turístic té una conseqüència que no volen veure. Molts mallorquins es desprenen del seu patrimoni perquè no el poden mantenir ni tampoc poden fer lloguer turístic, i el de llarga durada té dificultats perquè el desnonament hauria de ser molt més ràpid.

Què proposau en mobilitat?

La legislatura que ve ha de ser la de la mobilitat. Hem d’enfortir l’EMT. Se n’ha d’augmentar la flota perquè necessitam més freqüències i traçats nous; ampliar el metro fins al Parc Bit i Son Espases; i el tramvia, a l’aeroport i a la Platja de Palma. El segon cinturó ha d’arribar a la Platja de Palma i hem de connectar l’autopista d’Inca amb la carretera de Sóller i la de Valldemossa per donar alternativa a la saturació de la via de cintura. També hem d’arreglar el tema de l’aparcament construint-ne de nous i firmant convenis amb propietaris de solars buits que els podrien cedir per fer-hi pàrquings provisionals.

Com gestionaríeu el turisme?

El Pi està a favor del turisme. El miram amb simpatia. Pensam que els hotels boutique del centre són un gran èxit i el que hem de fer és consolidar aquesta oferta. Ens hem de situar adequadament amb el turisme de congressos. S’ha de poder fer lloguer turístic al centre històric i a la façana marítima. I quant als creuers, si és possible, se n’hauria de racionalitzar l’arribada.

I en relació amb l’habitatge?

Hi ha una demanda externa molt important tant d’europeus com de residents nous i, d’altra banda, no hi ha hagut una política d’habitatge potent. Tenim una administració pública pobra i això ens du a la manca de finançament. El Pi proposa desenvolupar la figura dels grans tenidors, aquests bancs i fons d’inversió que tenen més de deu habitatges buits. Hem d’aconseguir que els treguin al mercat a preus assequibles. I a Son Busquests es poden fer 1.100 habitatges per a lloguer social si s’arriba a un acord amb el Ministeri de Defensa.

Heu dit que “El castellà té cabuda a Palma”, segons el que va publicar El Mundo

Segurament vaig entendre malament la pregunta. Volia dir que hi ha molta gent que xerra en castellà a Palma, però això no vol dir que els premis Ciutat de Palma hagin de ser en castellà. Se n’ha de mantenir el model actual. Tenim una llengua pròpia que hem d’intentar defensar i promocionar.

La llengua pròpia s’ha defensat prou?

El català, aquesta legislatura, no s’ha defensat ni s’ha promocionat prou. Totes les administracions públiques s’haurien d’implicar intensament en aquesta qüestió. En 20 anys hem incrementat la població un 40%, fet que té una repercussió sobre la situació lingüística. No tenim res en contra del castellà, però en la relació entre les dues llengües oficials, la part feble és la llengua catalana. L’administració ha d’intentar que la llengua pròpia vagi endavant, que suri i que tingui un paper de cohesió social a Palma i a les Illes.

stats