Política 15/02/2019

Josep Maria Álvarez: “La política ha tornat a fallar a la ciutadania”

Secretari general d’UGT

Sabrina Vidal
2 min
Josep Maria Álvarez és el secretari general d’UGT.

PalmaCom encaixau la notícia de la no- aprovació dels pressupostos?

Teníem un dels millors pressupostos de la història, perquè començaven a repartir riquesa després d’un període molt llarg de retallades. La política ha tornat a fallar a la ciutadania i ara haurem de veure com ho recomponem. S’han de recuperar aspectes importants i podran fer-ho via decret... La convocatòria d’eleccions és una errada que comportarà pèrdua de temps; la gent necessita avançar.

El sorgiment de noves forces a la dreta fa perillar la recuperació de drets de la qual parlau?

És evident que si tornam a tenir un govern de dretes la política social no serà prioritària, sinó el que varen fer el cap de setmana passat, amagar els interessos que representen darrere la bandera, i això serà la constant si tenim un govern d’aquestes característiques.

Aprovau el govern del socialista Pedro Sánchez?

Vàrem viure la moció de censura amb il·lusió i esperança perquè posava sobre la taula la possibilitat de resoldre els problemes més importants que té Espanya: d’una banda, el territorial i, de l’altra, la pobresa.

Han dilatat l’actuació sobre la reforma laboral?

S’ha posat sobre la taula, però no hem pogut acabar de concretar-la. Esper que abans de la dissolució de les Corts s’aprovin els tres decrets que tenim pràcticament tancats. Es tracta de la prevalença del conveni del sector sobre el d’empresa, la recuperació de la ultraactivitat pels convenis col·lectius i, la darrera, sobre el control horari. A més, estic convençut que sortirà sí o sí la derogació definitiva de la reforma de les pensions del PP. És a dir, tornar a la revaloració de les pensions automàtica i fer desaparèixer el factor de sostenibilitat, que possiblement farà que en el futur als pensionistes ens rebaixin la pensió al voltant d’un 40% amb vista al 2050.

Quina posició us ha fet més mal?

Especialment, a UGT ens fa molt de mal la de PDECat i ERC, perquè creim que el tema català s’ha d’afrontar amb el diàleg, l’entesa i el ple respecte dels drets de les persones, i esperava que, en un moment en què hi ha molta gent a Catalunya i Espanya que pateix, haurien d’haver-ho premiat amb el vot favorable. És la seva responsabilitat i hauran de donar explicacions. Però ni el PP ni Cs han estat lleials amb Espanya. No poden presumir d’espanyolitat per després no fer una passa endavant. Ells també hauran de donar explicacions als ajuntaments on governen i demanen recursos.

Què passarà amb el complement de residència per als funcionaris de les Illes Balears?

La direcció confederal té el compromís de fer-ho, i ho farem.

stats