CATALUNYA
Política 13/07/2018

Josep Costa: “Cal mantenir el conflicte democràtic obert”

El vicepresident del Parlament de Catalunya va pronunciar aquest divendres una conferència a Can Alcover convidat per l’Obra Cultural Balear i el Grup Blanquerna

J. Ribas
2 min
Josep Costa, al pati del casal Can Alcover, de Palma.

PalmaEl vicepresident del Parlament de Catalunya, l’eivissenc Josep Costa, va pronunciar ahir una conferència a Can Alcover convidat per l’Obra Cultural Balear i el Grup Blanquerna. El diputat va voler explicar a la seixantena llarga d’assistents “com s’ha arribat fins aquí” en la qüestió catalana i “quin camí té d’ara endavant” el Principat. Abans de la conferència, el president de l’OCB, Josep de Luis, va ser l’encarregat de presentar-lo.

Durant la xerrada, Costa va afirmar que l’independentisme català ha de “mantenir el conflicte democràtic obert” amb l’Estat. Tot i que va reconèixer que hi ha “un debat molt viu” sobre quina estratègia han d’emprendre les forces indepentistes, ell afirmà que “seria un error” optar per “la normalitat”. Josep Costa va comparar la situació catalana amb el “fracàs” dels sobiranistes quebequesos, que ara es presenten a les eleccions “tot prometent que no faran un tercer referèndum d’independència”. El diputat va destacar “la importància d’entendre l’Estat” a l’hora de traçar l’estratègia política de l’independentisme. Costa creu que “el règim del 78 a Catalunya és mort” i que tot i que el Principat no és independent, “el règim polític espanyol no hi és vigent”. Catalunya està, va assegurar, “sotmesa per la força”.

“Generar un nou 1 d’octubre”

En el marc d’aquesta estratègia que defensa Costa de continuar amb la confrontació amb l’Estat, el diputat va dir que l’independentisme ha de “mantenir l’excepcionalitat mentre no es reconegui que hi va haver un cop antidemocràtic que va posar en conflicte la democràcia i la llei”.

L’objectiu de l’independentisme per a Costa ha de ser “generar un altre 1 d’octubre”. Va reconèixer que “l’octubre de 2017 el moviment independentista no va triomfar”, però afirma que allò va ser “un assaig, de la mateix manera que el 9-N va ser un assaig que va permetre que l’1 d’octubre fos un èxit”.

A més, Costa va dir que el referèndum havia servit per declarar la República “tot i que no per fer-la efectiva” i que també va permetre saber “quins sectors de la societat catalana havien estat fidels a les institucions catalanes”. Així mateix, va valorar que la repressió que varen patir els votants aquell dia “sempre s’acaba girant en contra de l’Estat en un règim democràtic”. Costa va concloure que “Catalunya ha de generar un nou moment” per aconseguir la independència abans que s’acabi la “crisi constitucional de primer ordre” que viu l’Estat.

Costa va ser elegit per la candidatura Junts per Catalunya que liderava Carles Puigdemont a les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya i va asumir finalment el càrrec de vicepresident de la cambra. És jurista de professió i fa anys que viu a Barcelona, on ha exercit de professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra. De fet, Costa afirma que se sent català per dues vies: pel fet de ser eivissenc i , per tant, part de la cultura catalana i dels Països Catalans i pel fet d’haver viscut i treballat durant anys a Catalunya.

stats