CRÒNICA
Política 12/12/2018

José María Aznar: "Liberalisme o caos"

L'expresident presenta llibre amb el suport de Biel Company, i parla de Catalunya, l'Estat, filosofia política, la intel·ligència artificial, Vox i Pablo Casado

Maria Llull
3 min
José María Aznar somriu durant la seva intervenció.

PalmaEl nou llibre de José María Aznar té títol de paradoxa: 'El futuro es hoy'. Aquesta frase contradiu qualsevol noció quotidiana del temps, perquè tothom sap que el present és avui i el futur és demà. Desafiant els conceptes, l'expresident del govern espanyol ha presentat la seva darrera obra al Club Diario de Mallorca, on ha respost les preguntes del periodista John Müller, amb la directora Maria Ferrer com a moderadora. Les frases lapidàries hi han estat una constant, sempre aplaudides per bona part del públic. Però tota la conversa ha tingut una constant: "Liberalisme o caos", ha dit Aznar en diverses ocasions. I tot allò que no sigui liberal no té més valor que el de molestar.

Una de les presències destacades entre el públic ha estat la de l'artista infantil Maria Bimbolles, que s'ha declarat "fascinada" quan ha finalitzat l'acte, i molts assistents feien coa per tornar a casa amb el llibre signat pel protagonista de la vetlada. Biel Company i Marga Prohens han estat els dos únics representants de l'actual plana major dels populars. Ambdós han fet molta via a partir després de saludar Aznar quan ha acabat la seva intervenció. "Ara he d'anar a Escorca, figurau-vos", ha dit Company fent veure que li sabia molt de greu haver de partir. Tampoc no hi han faltat velles glòries: Joan Huguet i Catalina Cirer són alguns dels que s'han deixat veure en aquest esdeveniment.

Les preguntes sobre el llibre han ajudat al fet que José María Aznar acabàs ben content la seva presentació. Totes feien referència a parts "superinteressants", metàfores intel·ligents i explicacions sobre la política mundial. L'expresident ha deixat clar que el seu és un producte de qualitat després de la presentació de la moderadora. "Com que ella no ho ha dit, ho faré jo: el llibre és molt bo", ha dit amb una estranya rialla entre forts aplaudiments.

A partir d'aquí, no s'ha dit res que no fos previsible, llevat que Vox no és l'opció política preferida d'Aznar. "Vox no és el meu partit", ha afirmat sense dubtar-ho. El seu és el PP de Pablo Casado, un polític que "és un exemple de conviccions polítiques i que té unes condicions de lideratge magnífiques". Això sí, Casado té un gran defecte, que no és cap altre que compartir nom amb el líder de Podem, de llinatge Iglesias. "Pablo, el bo!", ha cridat el líder de FAES enmig de fortes rialles i aplaudiments que agraïen la broma.

Catalunya, sense novetat: un cop d'estat

Aznar ha exhibit els seus posicionaments més radicals parlant de la situació a Catalunya. "Es va fer un cop d'estat, promogut per les institucions catalanes, i que encara no ha estat resolt". La Constitució, l'article 155, la impossibilitat de parlar amb els colpistes, la necessitat de desarticular el moviment separatista... Tots els mantres han desfilat per l'escenari, sempre aplaudits pel públic. Això sí, cada vegada que se sentia la paraula Constitució, les mamballetes eren més fortes. I, per descomptat, de reformar la Carta Magna, res de res.

Tal vegada una idea original que ha aportat Aznar al debat sobre Catalunya és que bona part de la culpa d'aquesta situació la té José Luis Rodríguez Zapatero, qui "l'any 2004 començà la legislatura amb polítiques guerracivilistes i parlant de memòria històrica". Tampoc no s'ha oblidat d'atribuir els resultats de les eleccions andaluses a Catalunya.

De Catalunya als conceptes de filosofia política

Aznar ha explicat que l'ordre liberal ha donat "un moment excepcional en la història de la humanitat" i que ha estat "la revolució més gran de tots els temps". Aquí ha arribat el moment de defensar l'aliança atlàntica i parlar dels Estats Units com si Bush fos entre el públic. "Només els Estats Units pot posar ordre al món", ha dit Aznar, qui ha qualificat les dictadures de la Xina i Corea del Nord com a "països que no accepten l'ordre liberal".

I què cal dir de Donald Trump? "És el cap de la força liberal més important del món. Una altra cosa és que ens agradi o no". A la pregunta de si Trump és un populista, Aznar ha parlat de populisme a França i Itàlia. En ser demanat per Espanya, ha dit que "aquí hi ha populistes de castes vàries", amb un somriure satisfet i entre una nova sessió de rialles i aplaudiments dels presents.

Les reflexions d'Aznar sobre intel·ligència artificial

Un dels moments més particulars de la vetlada ha arribat quan José María Aznar ha reflexionat al voltant de la intel·ligència artificial. "És la primera revolució en la història de la humanitat -no ha aclarit si més gran que la del liberalisme- que pot quedar fora del control de l'ésser humà", ha dit molt seriós. Què podria ocórrer si una màquina fos capaç de generar coneixement més enllà de la voluntat de l'ésser humà?", ha demanat enmig d'una sala ben silenciosa.

Per acabar, Aznar ha assegurat que no tornarà a la política, encara que "no ha passat un sol dia en què algú no m'hagi demanat que hi torni".

stats