Política 27/03/2019

José Luis Ábalos critica PP i C's per seguir "el flautista d'Hamelín" de Vox

El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment ha participat en l'acte de presentació dels candidats socialistes balears al Congrés i al Senat

Maria Llull
3 min
Imatges de la presentació de les candidatures del PSIB al Congrés

PalmaEl secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment del govern de Pedro Sánchez, José Luis Ábalos, ha participat en l'acte dels candidats socialistes balears al Congrés i al Senat. Més de 220 persones han ocupat el saló d'actes de CCOO a Palma per escoltar Ábalos, que, malgrat que ha arribat gairebé 45 minuts tard, no ha decebut els militants i simpatitzants. Després de deixar clar que "el PSOE és l'únic partit que té un projecte per a Espanya", el ministre ha criticat el Partit Popular i Ciutadans per seguir "el flautista d'Hamelín" de Vox.

"A alguns els sobra histrionisme i histerisme. Varen sentir la paraula 'relator' i tots partiren cap a Colón, a la mínima. Allà es va fer la fotografia de l'extrema dreta, i en cada ocasió corroboren que aquest és el seu projecte. Vox s'ha convertit en el flautista d'Hamelín", ha dit Ábalos entre forts aplaudiments.

Al ministre no li ha faltat el sentit de l'humor quan s'ha referit al PP i C's com "Pimpinela". Sobre el PP, Ábalos ha assenyalat que "no tenen projecte propi" i ha subratllat que a hores d'ara els populars cerquen coalicions, tot i que en el passat "varen reivindicar que governàs la força més votada". "Quan els toca a ells, la cosa canvia", ha dit.

Respecte de Ciutadans, el secretari socialista ha indicat que la formació liderada per Albert Rivera "ha quedat en el no-res". "Varen dir que regenerarien la vida política i han acabat pegant la topinada per triar els candidats", ha comentat. Ábalos també ha criticat Inés Arrimadas, "que aconseguí que C's fos la primera força política a Catalunya, encara que ningú no se n'ha adonat". "No ha servit per a res, i en un any ha passat a la política nacional. Li ha costat poc dir 'aquí quedau", ha afegit.

Segons Ábalos, l'objectiu de les tres forces de dreta és "impedir que aquest govern pugui dur endavant les polítiques que hem tret als consells de ministres". "Quantes mesures propositives plantegen? L'estat d'excepció permanent a Catalunya? La reforma del Codi Penal?", s'ha demanat. "Ells parlen del 155 a Catalunya o de tornar a la llei de l'avortament de fa 30 anys. Totes les seves propostes són per tornar enrere, i ells invoquen el constitucionalisme", ha continuat.

Les eleccions del 28 d'abril i del 26 de maig "van d'això", segons ha dit el socialista. "El constitucionalisme parla de convivència, respecte, reconeixement del diferent, drets i llibertats. Si no ho entenen, millor que es facin a un costat", ha sentenciat.

Un govern amb temps "limitat"

Sobre els nou mesos del govern de Pedro Sánchez, Ábalos ha assenyalat que els seus membres "sabien que tenia un temps limitat". "Però calia defensar la seva legitimitat amb una voluntat permanent", ha indicat. De fet, el ministre ha justificat l'ús dels reials decrets llei per part de l'executiu de Sánchez a causa de "l'obstruccionisme de la dreta, que ha cercat la paràlisi i el bloqueig". "No podíem malgastar aquest gran instrument que és el govern i hem pensat a llarg termini, perquè la gent té dret a l'esperança", ha dit.

El ministre s'ha mostrat contundent quan ha assenyalat que "a aquest país li sobra frustració", fent una nova referència als partits de la dreta. "La societat aspira a la convivència, la justícia, la seguretat, el respecte a la llei... Hem fet tot el que podíem i una mica més", ha afegit.

Francina Armengol reivindica la seva gestió

Per part seva, la secretària general del PSIB i presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reivindicat la seva gestió al capdavant de l'Executiu balear i ha agraït la feina feta a dos dels consellers presents a l'acte, Iago Negueruela i Marc Pons. "Està molt bé que els empresaris guanyin més, però han de repartir millor, i els treballadors també han de guanyar més", ha indicat, referint-se als convenis col·lectius assolits durant la legislatura.

Armengol no ha perdut l'ocasió per fer bandera del REB i recordar les lleis de residus, de canvi climàtic i de sostenibilitat per Formentera, com també les millores en sanitat, educació i igualtat. "Davant de nosaltres no hi ha alternativa, perquè són els mateixos que els del Govern de Bauzá i Company, o pitjor", ha continuat la presidenta.

El candidat a la batlia de Palma, José Hila, ha estat l'encarregat d'obrir aquest acte de presentació i l'han seguit les intervencions d'altres integrants de les llistes al Congrés i al Senat, com Susanna Moll, Rafa Ramírez, Cosme Bonet, Sofía Hernanz i Pere Joan Pons.

stats