Política 16/03/2019

José Hila: “Una minoria intentava controlar empresaris, funcionaris i ciutadans”

És el candidat a batle de palma pel PSIB-PSOE

Maria Fuster
4 min
José Hila: “Una minoria intentava controlar empresaris, funcionaris i ciutadans”

PalmaHa estat batle de Palma els dos primers anys de la legislatura i després ha quedat al capdavant d’Urbanisme i de la Regidoria de Model de Ciutat i Habitatge Digne. Ara es torna a presentar a la batlia. Creu que l’esquerra mereix quatre anys més.

Quin balanç feis de la legislatura?

Positiu. Vàrem començar amb un objectiu clar, que era rescatar la gent. Vàrem posar en marxa l’Oficina Antidesnonaments, hem invertit en les escoles i hi ha 35.000 persones més amb feina que fa quatre anys. Hem obert les portes a tothom que ha volgut venir.

Quin ha estat el tema més complicat que heu afrontat?

El de la corrupció. A Palma sempre ha existit la sensació que n’hi havia i ara s’ha pogut demostrar. Per sort, era un grup petit i la immensa majoria no estaven dins aquesta ‘ciutat Rodríguez’. Era una minoria que intentava controlar una majoria d’empresaris, de funcionaris, de ciutadans. Hem estat valents.

Heu rebut més pressions com a regidor o com a batle?

La pressió és general. Si intentes canviar les coses, la gent que no ho vol et pressiona. I la pressió arriba a altres regidories, direccions generals, a funcionaris, a tot arreu. Hem pogut fer-hi front perquè hem fet pinya, ha estat una feina d’equip.

Quines accions invisibles heu fet per millorar la gestió?

Una d’interna, de funcionament de l’administració. A Urbanisme hem eliminat tràmits, hem millorat la gestió per internet... I l’altra és la de la proximitat: sortir del despatx i anar al carrer per conèixer de primera mà els problemes. El despatx és còmode, hi ha gent que hi queda. Isern n’és l’exemple paradigmàtic.

D’on traurà Vox vots a Palma?

De la part més a la dreta del PP. El votant de Vox té un poder adquisitiu mitjà-alt, té estudis. No és gent treballadora i humil. És un partit que sempre havia estat dins el PP. Diuen el que deia el PP a mitges, encara que Casado ara n’imita el discurs. El més perillós de Vox és que intenta convertir en normal el que no ho és. El masclisme, la xenofòbia, l’exclusió de qualsevol persona diferent no són normals.

Entraran a l’Ajuntament?

Esper que no. A Palma el que ens fa falta és unir, il·lusió, esperança, futur, no divisió, enfrontament per part d’una gent que veu Palma en blanc i negre. Aquesta Palma no la vull. La radicalització el que fa és que la gent més centrada no et voti i mobilitza el vot de l’esquerra.

Què votarà la gent més centrada?

Jo crec que votarà el PSOE. És un vot que, pels seus valors i tradició, mereix tota la confiança. Però crec que també tindrà una part del vot útil per aturar aquesta deriva.

El Pi entrarà a Palma?

Ho veig difícil. No ho sé. Tenc més en comú amb El Pi que amb altres partits de dretes. M’hi puc entendre millor que amb Vox, PP o Ciutadans. Si hem de dir que hi ha un partit de centre, podria ser El Pi, però esper que no sigui necessari pactar.

Una de les assignatures pendents a Ciutat és l’aparcament?

Això sí que és un canvi de model de mobilitat. La cultura del vehicle que hem tingut durant 60 anys no es canvia en quatre. Va començar a fer-ho Aina Calvo, però va arribar el PP i ho va fer retrocedir tot. Es va carregar el carril bici de les Avingudes, va deixar en un calaix el tramvia, es va carregar l’EMT, que va perdre milers de passatgers. La legislatura següent hi haurà 100 busos nous, es milloraran freqüències, es crearan línies. El canvi s’accelera, per això mereixem governar vuit anys, per oferir un model a la ciutadania de ciutat progressista i perquè ho pugui valorar.

En el decurs de quatre anys la gent percep el canvi de política?

Necessites vuit anys per canviar un model de ciutat; si ho fessis en quatre, seria traumàtic per a la ciutadania.

La gestió del turisme és una lluita de llarg recorregut?

A Palma hem fet una cosa que molt pocs han fet: hem posat un límit. No volem que vinguin més turistes a l’agost, ja en tenim prou. No volem estar al 120%. La feina és que vinguin tot l’any. La temporada, aquesta legislatura, s’ha allargat molt; però també hem posat un sostre turístic en dos àmbits: al lloguer vacacional i als establiments turístics. Ja no tindrem grans creixements de la planta hotelera.

I de decreixement, en podem parlar?

De moment, no. Ara la dinàmica és no créixer més durant la temporada alta. Al gener sí que hem de créixer, i créixer en qualitat. L’objectiu és crear llocs de feina i repartir la riquesa que hi ha en el turisme. Encara tenim gent a l’atur. Mentre posam en marxa el sector de la innovació, hem de viure del que tenim.

Quins projectes us fan més il·lusió?

El tramvia serà transformador. Em fa molta il·lusió posar a l’abast de la ciutadania un transport públic de primer nivell. També tenir a l’antiga presó un equipament cultural de ciutat potent. I millorar les instal·lacions esportives. Em fa molta il·lusió que Palma tingui una pista d’atletisme municipal. Es tornaran a construir escoles i, sobretot, tenim molt clar que la pròxima legislatura ha de ser la de l’habitatge i de la mobilitat.

stats