Política 27/09/2016

Turull demana a l'independentisme "mentalitat de conflicte" per respondre amb unitat als atacs de l'Estat

El president de Junts pel Sí admet que "no és dolent revisar el que calgui" per afrontar amb garanties l'última etapa. Critica que a molts dins del PP "sembla que els facin més por els de les urnes que els de les armes"

Gerard Pruna
2 min
Jordi Turull és el president del grup parlamentari de Junts pel Sí / ACN

BarcelonaQuan ja fa un any de les eleccions plebiscitàries del 27-S i falten poc més de 24 hores per a la qüestió de confiança, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha evitat parlar sobre el contingut del discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al·legant que és a ell a qui li pertoca detallar els passos que cal fer a partir d'ara. Tanmateix, ha apuntat que la qüestió de confiança ha de ser "una oportunitat de donar un impuls definitiu al tram final del procés".

Sobre la possibilitat d'introduir canvis en el full de ruta independentista, Turull tampoc ha fet concrecions, però ha subratllat que "no és dolent revisar el que calgui per afrontar amb garanties aquest tram final". El que sí que ha volgut fer Turull és una crida als independentistes a afrontar aquest tram final amb una actitud positiva, deixant de banda les "filtracions compulsives, la hiperventilació i el tacticisme", i també la "mirada curta". "Conjurar-nos perquè els obstacles vinguin només des de fora", ha avisat.

Turull ha reservat per al tram final del seu discurs una crida sobre els valors que han de regir l'independentisme durant aquests últims mesos i ha avisat que cal tenir "mentalitat de conflicte", no en el sentit d'agressivitat, sinó d'estar preparat per rebre atacs per part de l'estat espanyol. Davant d'això, ha demanat als independentistes que no es divideixin ni deixin que "informacions falses" infonguin divisions entre el sobiranisme.

"Hi ha gent amb molta influència que estarà disposada a fer el que calgui perquè això no surti bé amb les seves pitjors arts", ha avisat, i ha alertat que si aconsegueixen infondre el dubte entre els partits partidaris de la independència "serà difícil complir l'objectiu". "Intentaran dividir-nos, desprestigiar-nos, atemorir-nos i enfrontar-nos", ha vaticinat, i ha fet una crida a "anar a l'una".

Turull també ha avisat que cal "no fer por" i que per això és tan important oferir garanties sobre que el procés "no és un salt al buit" com deixar de repetir insistentment que no és té por perquè això, ha dit, contribueix a que la gent pensi que hi ha motius per tenir-ne.

"El PP té més por dels de les urnes que dels de les armes"

El president de Junts pel Sí ha tingut retrets també per al PP, contra el qual ha carregat amb duresa per la seva gestió de l'independentisme. "El PP ha evolucionat del concepte de 'la calle es mía' a 'el fiscal es mío". A més, ha criticat que fa la impressió que als populars "en molts casos sembla que els facin més por els de les urnes que els de les armes, perquè amb els de les armes van seure a negociar".

ERC fa un elogi de la discrepància amb el PDC

L'encarregada de presentar Turull ha estat la secretària general d'ERC i portaveu de JxSí, Marta Rovira, que ha volgut sortir al pas de les informacions que han recollit les topades entre els socis de Govern per reivindicar que cal "sumar per ser més forts". "Portem uns quants dies que sentim soroll, però nosaltres estem tranquils", ha resumit, i ha apuntat que la diversitat, quan serveix per arribar a acords, és una fortalesa. Per això, tot i admetre que encara avui continua discrepant a vegades amb Turull sobre les diferents formes d'avançar, són capaços de construir consens.

stats