Política 22/10/2019

Jordi Sànchez creu que Torra ha actuat tard i lamenta un "buit de direcció política"

Torra critica en una entrevista a la CNN que Sánchez faci "electoralisme d'una situació que requereix diàleg i serenitat"

Ara
3 min
L’expresident de l’ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez, ahir declarant en el judici al Procés al Tribunal Suprem.

BarcelonaEl dirigent de JxCat Jordi Sànchez ha considerat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha actuat tard en la seva primera declaració davant la setmana de protestes, i ha lamentat el "buit de direcció política i la desorientació" en l'actual legislatura catalana. "Torra ha actuat tard en la seva primera declaració, certament, però ningú no li pot retreure que no hagi condemnat la violència", ha afegit aquest dimarts l'exdiputat, que s'enfronta a nou anys de presó, en una entrevista a La Vanguardia.

Sànchez ha dit que creu que cal un acord de mínims en l'independentisme per tornar la confiança als ciutadans, perquè "el buit institucional és dramàtic", i ha matisat que no creu que se solucioni amb unes eleccions catalanes. Pel que fa a la proposta de Torra sobre posar les urnes per a l'autodeterminació una altra vegada, ha expressat que el president no ho ha parlat ni amb ERC, ni amb la CUP ni amb el mateix JxCAT: "Espero que aviat m'ho expliqui amb detall".

També ha carregat contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de qui ha dit que dissabte passat "tampoc no va estar a l'altura" del seu càrrec institucional, quan no va anar a la cimera amb la resta d'alcaldes de les capitals de províncies catalanes que va programar Torra davant les protestes.

A més a més, Sànchez ha retret al president del Parlament, Roger Torrent, que està més preocupat "per conrear la seva pròpia agenda en la carrera per ser candidat d'ERC" que no pas d'integrar la seva funció institucional al servei de país. També ha criticat el president del govern central en funcions, Pedro Sánchez, en respondre que té una "falta absoluta d'empatia" amb una majoria de ciutadans de Catalunya.

Quan li han preguntat per la seva opinió sobre les protestes dels últims dies contra la sentència del Tribunal Suprem, ha avisat que qui cregui que és només un problema d'ordre públic "corre el risc de convertir la violència en estructural" i ha considerat que la majoria dels seus joves no s'han deixat seduir per actes violents. "Però també és indiscutible que una part dels qui tiren llambordes al costat de professionals dels aldarulls són els nostres joves i adolescents. No són només estrangers o persones alienes a l'independentisme", i ha dit que els entén, però que no justifica la seva ira.

D'altra banda, ha criticat que hi ha actuacions policials injustificables dels Mossos d'Esquadra i que s'hauran de depurar, però ha lamentat que alguns hagin demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch. "És una deslleialtat que només s'explica si es pensa en les eleccions. En tot cas, he de recordar que ERC es va negar rotundament a assumir el departament d'Interior", ha assegurat.

Torra critica en una entrevista a la CNN que Sánchez faci "electoralisme d'una situació que requereix diàleg i serenitat"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha retret al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que faci "electoralisme" d'una situació que requereix "diàleg i serenitat". En una entrevista a la CNN en castellà, Torra també ha qualificat "d'incomprensible" que li hagi trucat fins a tres vegades i que Sánchez no s'hi hagi posat. En aquest sentit, ha afegit que el president espanyol vol posar el focus a dir que a Catalunya hi ha un problema de convivència i de violència quan "no és veritat". "El que hi ha és un problema de democràcia", ha conclòs. D'altra banda, Torra ha condemnat la violència i ha admès que podria "entorpir" el camí cap a la independència.

"Sempre he estat al costat d'un moviment pacífic i democràtic amb la bandera del diàleg i la de la no violència. Em mantinc aquí i mai sortiré d'aquí. A mi no em representa la violència i la condemno", ha defensat.

Quan li han preguntat per les persones que han actuat amb violència, el president català ha respost que "qualsevol que hagi comès un acte violent ha de ser castigat". Pel que fa a l'actuació de la Policia Nacional en les protestes dels darrers dies arran de la sentència del Procés, Torra ha dit que s'haurà d'estudiar si s'ha actuat amb proporcionalitat i ha afegit que les actuacions policials s'han de basar en la mediació i la proporcionalitat, i no causar danys majors.

Finalment, ha descartat dimitir o convocar eleccions amb l'argument que davant les sentències, que suposen un "càstig injust", calen unes institucions fortes, tant al Govern, la majoria al Parlament, com als ajuntaments.

stats