Política 23/04/2019

Joan Miralles: "Lluitar contra qualsevol moviment nacionalista o regionalista, ven"

El cap de llista d'El Pi al Congrés es mostra favorable a establir un sostre al turisme i aspirar a un concert similar al basc per a les Balears

Maria Llull
5 min
El cap de llista d'El Pi al Congrés, Joan Miralles.

PalmaJoan Miralles (Porreres, 1976) va deixar la presidència d'Habtur per aspirar a representar les Balears a Madrid com a diputat d'El Pi. Aquest sociòleg creu que ha arribat el moment de tenir veu pròpia al Congrés malgrat els aires recentralitzadors que sacsegen la política.

Per què vàreu decidir presentar-vos al Congrés amb El Pi i abandonar la presidència d'Habtur?

Vull aclarir que hi ha moltes maneres de fer política, que és defensar una causa en la qual creus. Ho pots fer des de molts d'àmbits, siguin associacions o partits polítics. En el cas d'El Pi, és una passa més dins la trajectòria que duia a favor del lloguer turístic. Es tractava de continuar defensant-ho, però sense renunciar a moltes altres coses en les quals també crec i consider que és important fer-hi feina.

Però, per què heu optat per El Pi i no per un altre partit?

En el tema del lloguer turístic, El Pi ha estat el partit que s'ha mantingut més fidel al seu discurs, que no ha anat canviant a cop de titular els darrers anys. A més, és molt important recuperar les idees de consens i transversalitat. Hi ha temes que consider cabdals per a la cohesió social. És importantíssim que hi hagi una força centrada que uneixi diferents sectors, que funcioni una mica de catalitzador i ajudi a evitar la polarització social que tenim ara.

Parlau de lloguer turístic. Què diríeu a la gent que està en contra i que opina que no es tracta d'economia col·laborativa?

Se sol confondre les comercialitzadores amb propietaris. Que comercialitzis molts habitatges no vol dir que siguin teus. El lloguer turístic contribueix a repartir els beneficis del turisme entre molts actors, també entre l'oferta bàsica: restauradors, petit comerç, etc. Es deia que prohibint el lloguer turístic abaixarien els preus, i s'ha comprovat que no és cert. L'increment dels preus és multifactorial. S'han de fer diagnòstics correctes per abordar el tema de l'accés a l'habitatge, i, a partir d'aquí, prendre mesures que passen sobretot per l'habitatge social.

Per què haurien de votar els electors Joan Miralles?

Quan m'implic en un projecte, sempre ho faig al màxim. He estat a Habtur, però també a l'Obra Cultural Balear, a Acció Cultural del País Valencià, Joves per la Llengua o l'Assemblea de Docents, al capdavant o en segon pla. Si surt diputat, faré el que he fet sempre: donar-ho tot per allò que representa El Pi a Madrid, que és la defensa dels interessos dels ciutadans de les Illes Balears. Només una força d'àmbit balear pot defensar un finançament just amb èxit, perquè la resta de partits obliden les promeses que han fet quan arriben a Madrid.

Ha arribat ja l'hora de comptar amb un representant que no estigui fermat pels requeriments d'un partit estatal?

Absolutament. Només si tenim una veu pròpia a Madrid podrem aconseguir un finançament just. Em sorprèn veure com diversos partits d'àmbit estatal agafen el discurs d'El Pi. Ens podem creure els cants de sirenes o fer una mica de memòria històrica i recordar que aquests partits, una vegada posen un peu a Barajas, obliden els ciutadans de les Illes Balears. Nosaltres defensarem exclusivament els interessos dels ciutadans illencs.

Quines seran les línies vermelles per al vostre suport a Madrid?

Anam a defensar un programa que passa pel finançament just, però que també inclou els pilars de la cohesió i la convivència, els quals no seran moneda de canvi. La llengua com a eina de cohesió social i les competències autonòmiques formen part de l'ADN d'El Pi. La igualtat de gènere, els drets del col·lectiu LGTBI i l'educació i sanitat públiques tampoc no seran moneda de canvi. Tot això, independentment de si parlam de PSOE, Ciutadans o el PP, no serà negociable.

Això us fa descartar algun partit?

A mesura que sents discursos centralitzadors, veus més complicat fer pactes amb algunes formacions que amb altres.

L'extrema dreta està marcant l'agenda de partits que abans no tenien aquesta voluntat tan recentralitzadora?

Sense cap dubte. Tots els partits de dretes van a remolc de la política de Vox. L'esquerra infla el globus reaccionant-hi en contra. Jo procur parlar el mínim possible de Vox, encara que ara acab d'entrar en contradicció amb mi mateix.

Estan atacant fonaments identitaris, com la llengua...

Ara mateix, lluitar contra qualsevol moviment nacionalista o regionalista, ven. Els atacs a la llengua i les autonomies s'han convertit en una font de vots.

Creis que arrelaran aquests atacs a les Balears? O es podran frenar?

Dependrà de la pedagogia que facem. Hem de fer molta i bona pedagogia. I, sobretot, que temes com la identitat i la llengua no siguin objecte de regateig. La llengua ha de ser transversal, com era abans, i una eina de cohesió. Hem de ser capaços de seduir, de fer que la gent se senti d'aquí i que defensi els pilars bàsics de la cohesió d'aquí.

Com estau vivint la campanya electoral?

És frenètica i estic molt content de veure moltíssima gent que em dona suport.

Quines expectatives teniu? Pensau realment que podreu assolir l'escó a Madrid?

Si aconseguim que la gent que va votar El Pi a les autonòmiques repeteixi el vot, i també recollim part dels votants que s'han sumat aquests anys de legislatura a proposa d'El Pi, aconseguirem el diputat. Cal que els indecisos tinguin clar que només votant una força d'aquí podrem tenir un REB just, el qual compensi els costos de la insularitat i que els pressupostos generals de l'Estat corregeixin els defectes del finançament que tenim ara.

Quines seran els primers temes que posareu sobre la taula en cas que arribeu a Madrid?

El finançament serà un tema importantíssim. Volem un concert econòmic com el que tenen al País Basc. Hem de poder gestionar els nostres recursos i contribuir a les parts comunes de l'Estat per mantenir-les. Ara ens trobam que tant les competències transferides com aquelles que depenen de l'Estat estan infrafinançades. A més, tenim els sobrecostos d'insularitat. El descompte de resident, que tenim gràcies a un diputat de les Canàries, està molt bé. Però nosaltres aspiram a molt més. Volem que el nostre teixit empresarial pugui competir en igualtat de condicions amb les empreses de la resta de l'Estat. L'única manera de diversificar l'economia és sent competitius.

S'ha de posar un sostre al turisme?

No em sembla malament que hi hagi un límit de places. Però, sobretot en el cas dels lloguers turístics, hi hauria d'haver una borsa rotativa. S'ha de permetre una oxigenació i que els beneficis arribin al màxim de gent. Tota regulació implica uns límits, però una cosa és limitar i l'altra és prohibir, encara que sigui d'una manera encoberta.

Però limitar és prohibir anar a més...

Una cosa és posar un límit, i una altra cosa és dir que una activitat no es pot fer.

Continuareu dins la política en cas de no ser elegit diputat?

Ajudaré en la campanya de les autonòmiques, en tot el que pugui. El meu rol serà més simbòlic, no vol dir que sigui candidat. Tot està obert.

Sou sociòleg. Canvia molt la política de la teoria a la pràctica?

No hi ha res que m'hagi sorprès. Veus la intensitat i el frenesí d'anar a totes bandes. T'ho pots imaginar, però si no ho vius no és el mateix.

stats