Política 08/08/2020

Joan Carles I, el premi d'una subhasta reial a escala planetària

El monarca podria ser a Nova Zelanda

Antoni Ribas Tur
3 min
El rei Joan Carles I i la reina Sofia reben una benvinguda tradicional maorí al Parlament de Nova Zelanda

BarcelonaEls elefants de Botswana poden estar tranquils. Els cérvols i els isards neozelandesos, no: poques hores després que l'Abc publiqués l'exclusiva que el monarca és a Abu Dhabi amb una fotografia en què se'l pot veure baixant d'un avió privat, "un dels millors del mercat", la periodista especialitzada en la casa reial de La Vanguardia, Mariángel Alcázar, ho desmentia i situava el monarca més esmunyedís dels últims anys a Nova Zelanda, concretament a la ciutat d'Auckland. Sí que hauria passat pels Emirats Àrabs Units, però només per fer-hi una parada tècnica d'unes hores per descansar. També segons Alcázar, el rei emèrit hauria marxat als antípodes perquè aquests dies s'hi fan unes proves nàutiques prèvies a la Copa Amèrica on participen amics seus. Però ja que hi som, pot caure alguna presa. Els més porucs posaran el crit al cel i diran que el rei emèrit està molt tocat per sortir de caça, però mai se sap...

L'opció d'instal·lar-se a Abu Dhabi sonava bé: també l'Abc explicava que el rei estava allotjat, amb un cost de més d'11.000 euros la nit, en una suite presidencial de l'hotel Emirates Palace, que, a més, té una platja privada. És fàcil pensar que en un lloc com aquest deu ser més fàcil digerir el desarrelament o qualsevol altre sentiment que a un li pugui fer perdre la son a les nits.

Des que va marxar de l'Estat, "dolgut però serè", com van recollir a l'Abc, la vida de Joan Carles I té molt de tràfec (de gran luxe), i els successius països que sonen com la seva destinació final, començant per Portugal i la República Dominicana, semblen els licitadors d'una subhasta reial a escala planetària. Un altre punt a favor de Nova Zelanda és que Joan Carles I ja hi va ser el 2009 i coneix les tradicions maoris. L'empatia que ell i la reina Sofia van expressar cap un ball maori amb el qual els van donar la benvinguda és inenarrable, com es pot veure en les fotografies que es conserven d'aquells moments. Que curiós que una fugida per un escàndol amorós per comissions il·legals i comptes bancaris a Suïssa també tingui tocs neocolonials. En qualsevol cas, Joan Carles ha deixat grans titulars a les hemeroteques: "El rei, aliè a l'escàndol de Corinna, disfruta d'una mitjana de bou", van titular un article a El Plural fa dos anys.

Si Joan Carles finalment es queda a Auckland o en alguna altra ciutat neozelandesa es confirmarà l'estima que segueix tenint per les illes, salvant les distàncies dels estius que va passar a Marivent. Malauradament, el seu fill no ha sabut mantenir la pàtina de glamur que van donar a les seves vacances estivals als anys 80 i 90. Quan el jet es va enlairar Sofia de Grècia ja era a Palma, acompanyada de la seva germana Irene i la seva filla Helena. Cada vegada que algú ha dit que és una gran professional per com porta la situació moren gatets, molts gatets. La revista ¡Hola! s'imposa pel que fa als titulars per blanquejar la polèmica sortida del monarca d'Espanya: "Don Joan Carles viurà fora d'Espanya". I ho qualifiquen de "decisió històrica". També és imperdible com expliquen a la seva web que la filantropia podria ser un bàlsam per a la monarquia en aquests dies tan atribolats: "La mare de Felip VI no té cap mena de relació amb els presumptes negocis en els quals va poder participar el seu marit i seguirà mantenint la mateixa agenda, inclosa la seva feina a la fundació que porta el seu nom".

Els diaris madrilenys més conservadors bullen amb el cas reial i fan públics alguns detalls que són dignes d'una novel·la negra: a l'Abc Almudena Martínez-Fornés subratlla que el govern espanyol va forçar la sortida del monarca a desgrat de Felip VI i explica que el seu vol va sortir de Vigo però que el jet privat va "alterar" el pla de vol per "evitar qualsevol mena de rastreig". "Es tracta d'una pràctica legal i fins a cert punt habitual entre els que fan servir avions privats –com passa amb futbolistes, empresaris o artistes– i volen dificultar el seguiment dels paparazzis", diuen també en el mateix diari, mentre que a La Razón recorden que l'agakan és el confident del monarca: "L'agakan és un home que li diu Juanito al rei emèrit, que sempre hi és a les verdes i a les madures i que compta amb el mèrit de la discreció", explica Carmen Duerto en un article. En canvi, a El Mundo hi posen un to polític i afegeixen Unides Podem a l'equació amb un titular incendiari: "El PSOE creu que Podem fa servir el rei per tapar les seves irregularitats comptables".

stats