Política 05/06/2019

Tres vicepresidents de l'Eurocambra demanen explicacions a Tajani pel veto a Puigdemont i Comín

Ho abordaran en una reunió el 17 de juny, però el Parlament diu que no és competència de la mesa

Júlia Manresa
2 min
L'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín a l'Eurocambra.

Brussel·lesLa polèmica sobre el veto de l'Eurocambra a Carles Puigdemont i Toni Comín per acreditar-se la setmana passada encara porta cua. Ja són tres els vicepresidents del Parlament Europeu que han reclamat explicacions al president de la cambra, Antonio Tajani, per una decisió que es va prendre sense consultar-los. Aquest dimecres la vicepresidenta socialista de l'Eurocambra, Sylvie Guillaume, i la vicepresidenta pels Verds, Herdi Hautala, s'han sumat a la queixa que va fer ahir el vicepresident txec Pavel Telicka. Hautala, a més, ha assegurat que escoltaran les explicacions del president de l'Eurocambra en la reunió del dia 17 de juny, ja que, en declaracions a l'ACN, ha explicat que la mesa no es reuneix des del 15 d'abril passat.

El correu de Guillaume mostra la voluntat de la vicepresidenta de "sumar" la seva veu "a la de Pavel Telicka" i "confirmar que la mesa del Parlament Europeu mai va estar involucrada en el procés de decisió". A més, apreciaria també "la clarificació del president Tajani sobre aquest fet". També hi ha hagut un altre vicepresident, el polonès conservador Zdzisław Krasnodebski, que ha confirmat que no va ser consultat. En aquest cas, però, evita reclamar explicacions a Tajani i només respon que no va estar involucrat en la decisió.

A més, aquest dimecres, a través de Twitter, Telicka ha anunciat que ha demanat explicacions a Tajani per escrit. "He escrit al president Tajani per demanar-li qui i per quin motiu es va decidir no permetre l'accés a tres nous eurodiputats catalans, que han concorregut a les eleccions i que també estan sota un procés judicial a Espanya", diu Telicka a través de Twitter.

L'última vicepresidenta de l'Eurocambra a afegir-se a la demanda d'explicacions ha sigut la diputada pels Verds, Heidi Hautala, que ha assegurat a l'ACN que confia que la mesa del Parlament Europeu pugui discutir la prohibició d'accés a Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats electes la setmana passada. La finesa espera que el president de la cambra, Antonio Tajani, "expliqui amb detall" les raons de la seva decisió a la pròxima reunió d'aquest òrgan prevista per al 17 de juny. De fet, aquesta trobada coincidirà amb el dia en què els eurodiputats electes de l'Estat estan cridats a jurar la Constitució davant la Junta Electoral Central, al Congrés de Diputats. Hautala ha confirmat que la mesa no ha discutit aquesta qüestió fins ara perquè no es reuneix des del 15 d'abril.

Tot i això, fonts de l'Eurocambra consultades per l'ARA asseguren que no és competència de la mesa prendre una decisió com aquesta i que així es discutirà si així ho demanen alguns vicepresidents.

Després de negar el tràmit a Puigdemont i Comín, tots dos van accedir dimarts a l'Eurocambra com a convidats per l'eurodiputat Ramon Tremosa i es van trobar amb el mateix Telicka. El PP, el PSOE i Ciutadans van demanar a Tajani que s'anul·lessin les acreditacions temporals a tots els nous eurodiputats espanyols perquè no ho seran oficialment fins que recullin l'acta.

stats